Nog geen oplossing BTW problematiek collectief salderen

In het Kamercommissie overleg met minister Kamp op 23 september lagen vragen op tafel over de “postcoderoos regeling” en het salderen voor privé zonnepanelen. Helaas is de BTW problematiek rond de “postcoderoos regeling” nog steeds niet opgelost, maar dit zou nu binnen 2 maanden wel duidelijk moeten zijn. Aan de saldering voor particulieren verandert niets.

groenvanprinsterenzaal

De minister heeft een oplossing gecreëerd voor twee van de vier knelpunten in de “postcoderoos regeling” voor collectief salderen:

  1. De ZZP problematiek schijnt opgelost te zijn; de details zijn nog niet helemaal duidelijk maar dit zou zich moeten vertalen in andere criteria van de belastingdienst t.a.v. het beoordelen van lidmaatschappen van een coöperatie.
  2. De problematiek van onnodig dure aansluitingen (een extra aansluiting daar waar alleen een extra meter nodig is) is opgelost.
  3. De BTW problematiek (die substantieel invloed heeft op het financieel resultaat) is not niet opgelost. De Eindhoven case wordt nu bekeken, en binnen een maand nadat alle informatie binnen is wordt een beslissing genomen.
  4. Er wordt door verschillende kamerleden gevraagd om 15 jaar zekerheid voor wat betreft het verlaagde energiebelastingtarief net als de SDE+. Kamp wil niets veranderen.

Voor wat betreft de reguliere salderingsregeling is er een verzoek van de SP om deze tot 2023 ipv. 2020 te garanderen (waarna er een overgangsregeling voor bestaande gevallen komt) zoals ook al eerder bericht hier. Kamp lijkt ook hier weinig trek in te hebben.

Kamerleden van verschillende partijen laten het woord “motie” vallen; of zij daar later toe overgaan lijkt vrij twijfelachtig. Toch geeft de minister een vrij gekleurde voorstelling van zake over de postcoderoos regeling knelpunten die overblijven en de voortgang van implementatie. Een motie is misschien wel op zijn plaats.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *