Collectief Salderen overleg regio

In regionaal verband ZO Brabant (origineel SRE initiatief) is er een eerste overleg gevoerd over collectief salderen. Morgen groene Energie heeft een eerste project gerealiseerd in Blixembosch.

Morgenzonneparken

De ervaringen werden gedeeld.  Het park is uitverkocht: er zijn 4000 flyers uitgedeeld. Er waren ca 80 mensen op de voorlichtingsavond, De 220 panelen zijn met ca. 9 panelen per deelnemer aan 23 deelnemers verkocht. Er was toch nog veel informatie nodig om mensen over de streep te trekken. De top drie vragen zijn:

  1. Financiën: mensen wilden dit toch wel goed begrijpen. De spreadsheet is gedeeld met mensen. Er zijn er twee (een grotere en een simpele).
  2. Verhuizen. Mensen zijn in principe verantwoordelijk hun panelen zelf te verkopen. Alleen bij overlijden neemt de coöperatie het aandeel over. Er is misschien toch wel een markt voor uitwisseling.
  3. De deal met Qurrent: mensen moeten bij Qurrent hun stoom gaan afnemen per onmiddellijk., Bestaande contracten worden afgekocht (is niet zo duur). Er is een verhaal over de prijs van de energie van Qurrent wat nog niet helemaal duidelijk is: dit gaat tegen inkoopsprijs maar de referentie is minder duidelijk. Er zou sprake zijn van een open boek calculatie. Wel vraagt Qurrent wat hogere vaste kosten. DE deal is dat het 5 jaar vast is; al met al ziet het er redelijk uit.

Er loopt nog een discussie met de belastingdienst over de inkoop en verkoop van de stroom: Qurrent koopt officieel in voor 0 cent/kWh maar levert de stroom ook weer tegen die prijs. Dat scheelt BTW (door de lagere prijs die de klant aan Qurrent betaald). De Winddelen schijnen dit ook te mogen per beschikking van de belasting. De kosten van de panelen liggen op ruwweg €300,-/paneel ex BTW. De inleg is €350/paneel (ex BTW). Er is een buffer nodig voor wat zaken, maar het totale plaatje is niet helemaal duidelijk; ook evt. kosten voor PR (de website is nl. effectief door de gemeente gesubsidieerd). Als laatste schijnen er positieve ontwikkelingen te zijn rond aansluitingen van boven de 3x80A (220-250 panelen): die kunnen nu waarschijnlijk ook goedkoop geleverd worden. Het volledig overbodig aanleggen van een extra aansluiting wordt hier misschien mee voorkomen. en Morgen Groene Energie gaan binnenkort aan tafel om een volgend project van de grond te krijgen in Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *