Flinke terugslag collectief salderen (postcoderoos)

Collectief salderen is een regeling in het energieakkoord waarbij mensen samen zonnepanelen kunnen leggen op een groot dak in de buurt. In een discussie tussen de ministeries van Economische Zaken en Financiën is er geen goed resultaat bereikt voor de uitvoering van deze regeling (ook wel postcoderoos of verlaagd tarief genoemd). Het rendement voor mensen blijkt veel te laag te krijgen als er BTW moet worden afgedragen over de inleg van deelnemers in de coöperatie en/of de stroomlevering van de coöperatie (die de panelen bezit) aan de energiemaatschappij. [NB We hebben het hier over 2014. Inmiddels is de postcoderoosregeling aanzienlijk beter geworden.]

Het resultaat was enerzijds te verwachten: de Belastingdienst laat niet zomaar BTW-lekken vallen. Maar anderzijds zal collectief salderen op deze manier zeker ook het komende jaar niet van de grond komen. En dit terwijl we al bijna een jaar bezig zijn. Hieronder een van de eerste beoogde postcoderoos-daken: het Ouverture-gebouw in Blixembosch Eindhoven.

ouverture

Het is wel erg spijtig; misschien kan er nog iets worden heronderhandeld. Maar ook in andere opzichten is de regeling “pittig” in de uitvoering en er gaan steeds meer stemmen op om een simpeler regeling te bedenken: misschien goed, maar een nieuwe regeling zal weer langer op zich laten wachten.

Ernst van der Leij van Morgen Groene Energie komt uitgebreid aan bod in het videofilmpje op de Eén Vandaag webpagina.  Hij geeft aan dat er sprake is van twee keer BTW-heffing (wat wel erg vreemd lijkt).

Energieakkoord2013_2Dit soort tegenslagen zet wel veel vraagtekens bij het Energieakkoord dat in september 2013 werd getekend. Als dingen niet helemaal werken zoals bedoeld, moet er wel een beetje bijgestuurd kunnen worden. Het lijkt alsof Kamp niet echt zijn best heeft gedaan en zich nu achter het ministerie van Financiën kan verschuilen. De ChristenUnie heeft minister Kamp gevraagd een en ander te bespreken op dinsdag 28 oktober.

Update 27/10: inmiddels heeft minister Kamp laten weten dat hij wil kijken hoe hij de problemen kan oplossen inclusief het “BTW probleem”.

Update 12/11: Kamp heeft gisteren een brief naar de tweede kamer gestuurd. De garantietermijn voor verlaagd tarief is verlengd van 10 naar 15 jaar, maar de BTW blijft van toepassing waardoor het rendement voor deelnemers erg laag is.

EenVandaag :: Projecten zonne-energie onder druk.

Solarmagazine:: Kamp lost probleem postcoderoos niet op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.