Zonnepark Welschap start stroomlevering

Zonnepark Welschap, gelegen op het terrein van de vliegbasis, is op 27 maart officieel geopend. De eerste kilowattuurtjes zonnestroom zijn inmiddels geproduceerd. 

Met de eindstreep in zicht bleek het nog wat langer te duren dan gedacht voor netbeheerder Enexis het zonnepark op het elektriciteitsnet kon aansluiten. Maar op 27 maart kon eindelijk de stekker erin! Deze symbolische handeling werd verricht door staatssecretaris van Defensie Barbara Visser. Inmiddels is het park in bedrijf. Met dank aan de vele enthousiaste vrijwilligers van de energieverenigingen die dit mede mogelijk maakten door hun buren, vrienden en familie te informeren over de voordelen van deelname aan het zonnepark.

Geen energiebelasting, geen CO2
De bijna 900 deelnemers krijgen niet hun eigen zonne-energie thuis uit het stopcontact, maar zien hun deelname terug in de vorm van een korting op hun energierekening. Zij betalen namelijk over de productie van ‘hun’ stukje zonnepark geen energiebelasting en dat scheelt behoorlijk. Dit is mogelijk op grond van de postcoderoosregeling, een wettelijke regeling die zorgt voor 15 jaar vrijstelling van energiebelasting over de geproduceerde stroom. En zeker zo belangrijk: gezamenlijk besparen de deelnemers zo’n 1,2 miljoen kg CO2-uitstoot per jaar.

Vertraging
De bouw van het zonnepark liep gaandeweg wat vertraging op, waardoor de beoogde start in 2018 niet gehaald werd. Dit kwam onder meer doordat er onderzoek naar mogelijke explosieven in de bodem moest plaatsvinden. Gelukkig werd er niets gevaarlijks aangetroffen. Ook was het nog niet zo eenvoudig om alles juridisch in goede banen te leiden. Het zonnepark staat ook open voor deelname zonder inleg van eigen geld. Dat was nog niet eerder gedaan en kostte dus tijd.
Najaar 2018 ging de bouw van start. Al snel kon je zien dat de zonnepanelen niet allemaal naar het zuiden gericht staan, maar een oost-westoriëntatie hebben. Het voordeel daarvan is dat de productie door de dag heen gelijkmatiger verloopt. Er is dus geen enorme piek in de levering midden op de dag.

Er zijn nog panelen
Ben je al deelnemer en wil je paneeldelen bijkopen? Of hebben je buren inmiddels ook interesse? Er zijn nog wat panelen beschikbaar. Kijk op zonneparkwelschap.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *