Zonnepark Welschap in ontwikkeling

Het kostte anderhalf jaar voorbereiding, maar dan heb je ook wat: op 10 oktober is Coöperatie Zonnepark Welschap U.A. opgericht. Tijd voor de volgende fase, de ontwikkeling. Loopt alles volgens plan, dan wordt de eerste stroom in 2018 al opgewekt.Voor de eerste kilowattuurtjes geleverd worden, moet er nog het nodige gebeuren:

  1. Ontwikkelfase: ontwerp, financiën, vergunningen, financiering regelen.
  2. Implementatiefase: bouw, informeren, inschrijven deelnemers. En dan: het in gebruik stellen van de installatie.
  3. Exploitatiefase: Deelnemers ontvangen het voordeel van de opgewekte stroom. De coöperatie regelt alles.

Het zonnepark staat nu aan het begin van de ontwikkelfase. Eerste grote klus: het vinden van een geschikte partij (of partijen) om de installatie te ontwikkelen en te beheren voor een redelijke prijs. Inmiddels zijn er drie partijen die hun voorstel nader gaan toelichten. Daarna maakt de coöperatie een definitieve keuze.

Waarom een coöperatie?
Een coöperatie maakt het wettelijk mogelijk dat de toekomstige deelnemers daadwerkelijk gezamenlijk eigenaar zijn van de zonnestroominstallatie. De energieorganisaties 040energie (Eindhoven), Veldhoven Duurzaam, Best Duurzaam, O3 en KempenEnergie (Oirschot, Eersel) nemen het voortouw en hebben elk een bestuurslid geleverd.

Veel belangstelling
Inmiddels – begin december 2017 – hebben zich al meer dan 900 geïnteresseerden gemeld bij de vijf energieorganisaties. Ken jij nog mogelijke belangstellenden? Vraag hun zich in te schrijven op de website van de energieorganisatie in hun gemeente. Kijk op de kaart voor de deelnemende postcodegebieden waarin je je te zijner tijd daadwerkelijk kunt aanmelden om aan de coöperatie deel te nemen.

Zonnepark op de agenda
Ken je een wijkvereniging of duurzaamheidsinitiatief in een wijk of straat binnen het postcoderoosgebied Eindhoven? komt desgevraagd (tijdens een reguliere bijeenkomst, als een van de agendapunten) kort en bondig de beschikbare informatie delen. Mail hiervoor naar email.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *