Zonnepark op Welschap gaat stroom voor omwonenden leveren

Energiecoöperatie Welschap gaat een zonnepanelenpark ontwikkelen op het terrein van de militaire vliegbasis Eindhoven. Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2017, is daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend. is een van de betrokken partijen.

Belangstelling?
Wil je op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het zonnepark? Woon je in Eindhoven, laat dan onder aan deze pagina je gegevens achter. Klik op je gemeentenaam als je in Veldhoven, Eersel, Oirschot of Best woont.

Hoe het begon
Het idee kwam van de vliegbasis zelf: een braakliggend terrein voor duurzame energieopwekking benutten en de opbrengst ten goede laten komen aan omwonenden. In 2015 zijn de contacten gelegd met gemeente Eindhoven, energieverenigingen en ‑coöperaties in de regio (waaronder ) en de vliegbasis en is gestart met een haalbaarheidsonderzoek. De beoogde locatie is de voormalige zweefvliegstrip.

Voormalige zweefvliegstrip op Welschap

Postcoderoos
Laten we eerlijk zijn: omwonenden (in Eindhoven en omliggende gemeenten) kennen de vliegbasis vooral als bron van regelmatig terugkerende geluidsoverlast. Het mooie is nu dat juist zij gaan profiteren van de opgewekte groene stroom. Dit wordt financieel aantrekkelijk gemaakt door de zogenaamde postcoderoosregeling, waarbij bewoners in een bepaald gebied rond de opweklocatie gedurende 15 jaar stroom kunnen afnemen zonder energiebelasting. Bijkomend voordeel is dat zonnepanelen op deze manier ook beschikbaar zijn voor huurders en woningbezitters zonder geschikt eigen dak.

Zonnepark in cijfers
Het zonnepark wordt ca. 2,5 hectare groot. Er is ruimte voor ca. 12.000 zonnepanelen. Naar schatting levert dat per jaar 3.000.000 kWh op, goed voor zo’n 1000 huishoudens. Het streven is dat het zonnepark in de loop van 2018 operationeel wordt. De volgende postcodes in Eindhoven zullen waarschijnlijk mee kunnen doen: 5612, 5616, 5617, 5621, 5626, 5627, 5651, 5652, 5653, 5657, 5658.

Wil je als Eindhovenaar op de hoogte worden gehouden en als een van de eersten te horen krijgen wanneer je je als deelnemer kunt aanmelden? Vul dan het formulier in. Klik op je gemeentenaam als je in Veldhoven, Eersel, Oirschot of Best woont.

NOOT: Zonnepark Welschap is inmiddels al een flink aantal jaar in productie.
Je kan je niet meer inschrijven via 040energie. Maar er zijn af en toe panelen beschikbaar. Je kunt je melden bij zonnepark welschap. Kijk op de contact pagina voor contact.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.