Thuisaccu bij zonnepanelen?

040energie krijgt steeds meer vragen over thuisaccu’s bij zonnepanelen. Hoe zit dat eigenlijk?

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt waarschijnlijk langzamerhand afgebouwd vanaf 2023 tot 2030. Het is dus straks niet meer mogelijk energie die je terug levert aan het net zomaar te verrekenen met stroom die je af neemt. Het wordt wellicht interessant om overtollige stroom op te slaan en later zelf te gebruiken. Dat kan met een thuisaccu.

België geeft het voorbeeld:
In België is dit sinds kort aan de hand. Mede gestimuleerd door een subsidie worden daar veel thuisaccus aangeschaft bij zonnepaneleninstallaties. Er komen nu snel oplossingen op de markt.  Een meet-voorziening kijkt of er stroom aan het net geleverd wordt en bestuurt daarmee het laden van de thuisaccu. Als de thuisaccu vol is stopt dit uiteraard en gaat de stroom toch het net op. Als er omgekeerd stroom wordt afgenomen van het net kan de thuisaccu dit overnemen, tot hij leeg is. Dan komt de stroom weer uit het net.

Plaatje van Solaredge, klik om te vergroten

Diverse seriële omvormerfabrikanten (Goodwe, Growatt) en parallel omvormers (Solaredge en Enphase) brengen nu thuisaccu oplossingen uit. En er zijn er nog veel meer. Solaredge  en Growatt hebben een (gedeeltelijk) geïntegreerde oplossing. Dit geeft wat minder verliezen en kan goedkoper zijn bij eventuele uitbreiding later (maar hoeveel laat zich slecht voorspellen). Voor Enphase en Goodwe en ook de Tesla Powerwall is de thuisaccu niet direct gekoppeld aan de omvormer. Met deze oplossingen (en veel onafhankelijke) kan aan elke omvormer later een thuisaccu worden toegevoegd.

Andere slimme oplossingen voor overtollige zonneenergie:
Als je een slimme elektrische laadpaal voor je auto hebt kun je ook met “overtollige” zonne-energie je autoaccu opladen (o.a. Zappi en Ratio SOLAR BOX). Die auto-accu  is vaak erg groot dus daar kun je heel wat in kwijt zelfs al is hij voor 70% vol. De auto moet natuurlijk wel op de oprit staan. En er zijn zelfs auto’s die energie terug kunnen leveren via een daarvoor geschikte laadpaal – maar dit is nog niet leverbaar in Nederland.

Verder zijn er straks wellicht ook andere doelen voor “overtollige” zonne-energie – zoals een warmwaterboiler of warmtepomp – via een “slim” besturingsprogramma. Dit lijkt nog wat verder weg alhoewel er al eerste oplossingen zijn.

Terugverdienen:
Uiteindelijk zal de thuisaccu zich na 2030 “terug moeten verdienen” door het verschil in prijs tussen terug geleverde stroom (nu 7 cent/kWh) en afgenomen stroom (nu zo’n 22 cent/kWh). Je moet dan vaak je thuisaccu (neem eens 4 kWh) opladen en weer ontladen om 3000 euro kosten terug te verdienen (dat kost een goedkope thuisaccu nu):  zo’n 5000 keer. Bij 300 keer op en ontladen per jaar (ruwe schatting) ben je 17 jaar bezig. Dus zonder salderingsregeling, en bij de typische prijzen van vandaag voor energie en thuisaccus is het financieel niet interessant. En na 5000 keer op- en ontladen is de thuisaccu een heel eind versleten. Dus het is wachten op grotere maar vooral goedkope thuisaccu: dat lost het financiële en levensduur probleem op. En de prijs daalden flink de afgelopen jaren!

Samenvattend:
Is het zinvol om dit nu al een thuisaccu aan te schaffen of om extra te betalen om “voorbereid” te zijn?  Het lijkt vooral slim om nu te wachten. Er zij al oplossingen op de markt, maar leveren financieel helemaal niks op zolang de salderingsregeling (grotendeels) bestaat. En de prijs van thuisaccu’s zal nog flink dalen. Als je nu een omvormer koopt is een heel klein beetje meer betalen om voorbereid te zijn (zoals bij Solaredge) misschien een goed idee – in de hoop dat dat later een goedkopere thuisaccu oplossing oplevert.

Afbeelding met dank aan: Jan Persiel

Maar een echte enthousiast die zoveel mogelijk zelfvoorzienend wil zijn laat zich daardoor niet weerhouden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.