Btw-fout zonnestroom is dure grap

Duizenden eigenaren van zonnepanelen krijgen een hoge naheffing en een boete voor niet afgedragen btw. Volgens de Belastingdienst hebben zij geen btw afgedragen over teruggeleverde zonnestroom.

De naheffing van de Belastingdienst bedraagt € 5000,plus een boete van € 161. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Zo’n 36.000 Nederlandse eigenaren van zonnepanelen hebben zich in 2013 als btw-ondernemer gemeld bij de Belastingdienst.

belastingdienst

Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorig jaar dat zij de btw voor de aanschaf en installatie mogen terugvragen. Dat levert soms meer dan € 1000 op. De voorwaarde is wel dat zij btw afdragen voor de geproduceerde zonnestroom.

Om de administratieve rompslomp te beperken, kan de fiscus een zogeheten ‘ontheffing van administratieve verplichtingen’ verlenen. Meestal is die bedoeld voor particulieren of bedrijven die slechts enkele panelen op het dak hebben liggen. Zij vallen onder de zogeheten kleineondernemersregeling en krijgen de betaalde btw weer terug. Ongeveer 14.000 mensen komen daarvoor in aanmerking. De rest moet volgens de fiscus gewoon aangifte doen. Zo’n 3000 kleine energieleveranciers zijn dat vergeten.

Naheffing

“Wie het niet met de naheffing eens is, moet maar bezwaar maken”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst in een interview met de krant. Volgens enkele gedupeerden is de dienst zelf in gebreke gebleven. Zeker tien mensen zouden btw hebben teruggekregen voor de zonne-installatie en een ontheffing hebben ontvangen. Toch lag er ook bij hen een naheffing en een boete in de bus. Zij moeten het verschuldigde bedrag binnen enkele weken terugbetalen.

Het is nog onduidelijk of de Belastingdienst een regeling treft voor btw-ondernemers die het geld niet hebben.

Bron: Dagblad van het Noorden

Advies

Vergeet dus niet de ontheffing aan te vragen. Als je de btw-teruggave zelf hebt geregeld, controleer dan even of je alle noodzakelijke stappen goed hebt gedaan. Ook als je de btw-terugvordering hebt uitbesteed aan een bureau is het toch raadzaam om even te controleren of alles goed is gedaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *