Eerst dak opknappen dan zonnepanelen plaatsen

Veel huizen hebben daken van 30-40 jaar oud. Voor veel mensen is dat een bezwaar om meteen zonnepanelen te installeren. Een goed onderhouden pannendak kan echter wel 60 tot 80 jaar mee.

Overweegt u zonnepanelen, maar twijfelt u of dat verstandig is vanwege de dakpannen? De oplossing: geef het dak een ‘grote beurt’. Daarna kunnen zonder problemen zonnepanelen worden geïnstalleerd.

dak_impregneren

Dakonderhoud bestaat uit minimaal deze stappen:

1) Reiniging met warm water onder hoge druk, waarna een anti-algenmiddel wordt aangebracht. Hierbij worden de dakpannen meteen geïnspecteerd en waar nodig vervangen.

2) Impregneren met een waterafstotend middel nadat de pannen gedroogd zijn.

Dakonderhoud kost voor een standaard woning zo’n 500 tot 800 euro (exclusief vervangen van beschadigde dakpannen). Reken voor compleet vernieuwen van de dakpannen op ongeveer 3.500 tot 5000 euro plus 1000 tot 1500 euro voor steigerwerk en een bouwlift (bron: Vereniging Eigen Huis). Een flinke onderhoudsbeurt is dus zeker te overwegen. De kosten zullen dalen als u dit met meerdere buren samen aanpakt. Interesse? Zoek via Google naar dakpannen; reinigen; conserveren; impregneren.

Tip: Rails bevestigen op het dak

Bij een geschroefd bevestigingssysteem voor de zonnepanelen worden de pannen niet belast. Kijk op YouTube naar van der valk montagemateriaal voor een filmpje met uitleg.

3 gedachten over “Eerst dak opknappen dan zonnepanelen plaatsen

 1. Kiki Wals

  Ik had geen idee dat het dak met een waterafstotend middel geïmpregneerd moet zijn nadat de pannen gedroogd zijn! Ik dacht dat reiniging met warm water onder hoge druk genoeg is. Ik woon in een oud huis, en mijn dak is ook echt oud. Ik wil het vervangen, dus ik zal ervoor zorgen dat ik mijn dak op zo’n manier reinig, en dan bel ik professionele dakdekkers op om de dakpannen te inspecteren en waar nodig vervangen. https://www.dakdekker-zoeken.nl/

 2. Ben

  Wat is nou eigenlijk de reden waarom er goeie pannen onder zonnepanelen moeten liggen? Ik snap het niet, in mijn ogen is die constructie een enorme verspilling. Leg die panelen nou gewoon op de panlatten, zorg voor een goeie afdichting tussen de panelen onderling en de pannen/nokvorsten er omheen, dan ben je toch klaar. Wat is daarmee mis?

  1. 040 Energie

   Hallo Ben,

   In-dak systemen kunnen inderdaad een alternatief zijn voor dakpannen.
   Zoek op google naar “indak zonnepanelen”, en je vindt bij voorbeeld:
   http://www.scx-solar.eu/projecten/in-dak-zonnepanelen-voor-22-woningen-te-udenhout/

   Als je een dakrenovatie moet doen is het een handig moment om een indak systeem te overwegen
   omdat je dak dan toch overhoop moet (spaart arbeidskosten) en je spaart pannen.
   Meestal worden uit esthetiek overwegingen gekozen. Als je het niet combineert met een dakrenovatie
   die toch al nodig is, is het nogal duur.

   Dakrenovaties kunnen ook een goed moment zijn om de isolatie van je dak te verbeteren,
   minder “zichtbaar” maar ook heel belangrijk.

   Marnix Vlot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *