Extra zonnepanelen voor bijverwarming

Regelmatig vragen mensen aan 040energie of ze extra zonnepanelen kunnen neerleggen om daarmee hun huis te verwarmen (of koelen). Is dat een goed idee?

Bijverwarming

Elektrische radiator

In dit verhaal kijken we alleen naar “bijverwarming”: het verwarmen op een plaats waar je veel zit en het graag wat warmer hebt dan de rest van het huis. Je kunt dat de thermostaat van de CV vaak lager zetten en zo gas besparen. Dat scheelt 7% gas per graad op de thermostaat. Als je de hele ruimte waar je thermostaat hangt (bijna altijd de woonkamer) wil bijverwarmen geeft dat problemen voor verwarming van de rest van je huis, want als het buiten goed koud wordt blijft de rest van het huis te koud. Dus het werkt alleen goed voor plaatsen waar de thermostaat niet hangt maar waar je wel vrij veel bent: een studeerkamer voor thuiswerken bij voorbeeld. Alleen IR panelen kunnen ook in de woonkamer goed lokaal verwarmen.

Oplossingen voor bijverwarming

Infrarood paneel

Er zijn verschillende oplossingen voor bijverwarmen

  • Elektrisch kacheltje of radiator
  • Infrarood panelen – zijn evt. geschikt om in de woonkamer te gebruiken
  • Airconditioning (als verwarming – maar evt. ook voor koeling). Als verwarming is een airco erg efficiënt; 4x beter dan een elektrische radiator, maar is wel wat duurder in de aanschaf.

De vergelijking

Airco (kan efficiënt verwarmen)

Een gemiddeld nieuw paneel levert zo’n 350 kWh/jaar: dat gebruiken we om elektra-jaarverbruik in panelen om te rekenen.

Voor het verwarmen hebben we een overzicht gemaakt. We gaan even uit van een gemiddeld huis in Nederland en de getallen zijn schattingen, maar geven wel een redelijke richting.

Bijverwarming Besparing Extra elektraverbruik per jaar
(en extra panelen bij salderen)
Elektrische radiator CV temperatuur één graad lager: 7% gasverbruik besparing 500 kWh, 1-2 extra panelen
IR panelen CV temperatuur één tot twee graad lager: 7 – 14% gasverbruik besparing. 500 kWh, 1-2 extra panelen
Airconditioning Wat afhankelijk van de verwarmingsbehoefte van de ruimte. Ongeveer 15 – 20% besparing op je gasrekening. 250 kWh per ruimte voor verwarmen, 1 extra paneel.
500 kWh per ruimte voor koelen, samen met verwarmen 2 extra panelen.

Alle bovengenoemde oplossingen besparen op je gasrekening, maar het is natuurlijk geen grote klap. Het zijn oplossingen voor bijverwarming en een beperkte besparing op de gasrekening.

Kun je extra panelen leggen voor je bijverwarming?

We gaan uit van iemand die nu een installatie koopt en kan besluiten extra panelen bij te leggen om zo elektrisch bij te verwarmen. Is het slim om dat te doen?

De salderingsregeling wordt afgebouwd richting 2030. Je kan steeds minder zonnestroom financieel gezien gebruiken om bij te verwarmen en moet je steeds meer gewone elektriciteit kopen. Onze berekeningen laten zien dat als je nu panelen legt je de extra panelen binnen een jaar of 6 terugverdient. Na 2030 levert het nog wel wat op elk jaar maar niet zo veel. Het is wel een goede maatregel voor het milieu.

Als je al panelen hebt is het vaak erg duur om een paar panelen bij te leggen: dat raden we af. Slim bijverwarmen kan ook met gewone stroom interessant zijn door de besparing op de gasrekening.

Conclusies
Bijverwarming met elektrische radiatoren, IR-panelen of een airco kan een beperkte maar positieve bijdrage geven als je zo je CV minder hoog kan zetten. Neem eventueel wat panelen extra als je op dit moment een nieuwe zonnepaneleninstallatie aanschaft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.