Melden werking zonnepanelen Blixembosch Oost

040energie en de gemeente hebben meldingen gekregen uit je buurt van uitvallende omvormers van hun zonnepanelen. Dit komt zeer waarschijnlijk door een te hoog wordende netspanning.  Hier beneden kun je je probleem melden.

Hoe komt het

Een te hoge netspanning kan optreden als de zon flink schijnt en er veel omvormers in de wijk stroom aan het net leveren. Zonnepanelenomvormers moeten vanwege geldende normen uit schakelen bij te hoge netspanning. Dit zal in sommige huizen (eerder) gebeuren en andere minder of niet. Het gevolg voor de mensen die het betreft is dat ze een flink deel van hun zonnepanelenopbrengst missen.

Een te hoge netspanning is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder: Enexis. Om Enexis in beweging te zetten is het handig zo veel mogelijk meldingen te verzamelen van mensen die hier last van hebben. Ook is het handig dat we weten waar in de wijk het probleem zich wel en niet voor doet.

Hoe kan je zien of dit bij jou aan de hand is

 1. Voorbeeld opbrengst 1 juni

  Ga naar het monitor programma of App van de zonnepaneleninstallatie. Zoek bij dagopbrengst, en selecteer de dag 1 juni – dit was een 100% zonnige dag. Je moet een nette berg zien als opbrengst-curve zoals hiernaast. Als de omvormer in de loop van de ochtend uit schakelde en in de loop van de middag weer aanschakelde (of een paar keer aan en uit ging) heeft u het probleem.

 2. Ga naar het monitor programma of App van de omvormen/zonnepaneleninstallatie. Kijk hoeveel de dagopbrengst op 1 juni was en deel dit (op de rekenmachine) door de dagopbrengst van 22 mei. Het resultaat moet 3,0 of meer zijn.
 3. Een andere simpele manier is om te kijken of uw omvormer midden op een flink zonnige dag gewoon werkt naar behoren (m.b.v. het monitor programma of App, door op het display van de omvormer te kijken of te luisteren of hij het “doet”).

Wat doet 040energie

Als u één van deze tests gedaan hebt meldt ons dan het resultaat en uw contactgegevens (ook als het goed is). Op deze manier krijgen we een beter van het probleem en met uw toestemming geven we de gegevens door aan de gemeente en netbeheerder, en gaan we helpen het probleem op te lossen. We houden je op de hoogte van vorderingen.

Maak hier de melding

Om het probleem zo goed mogelijk in beeld te krijgen kunt u deze email doorgeven aan kennissen in de buurt. Hoe meer informatie er is hoe beter.

 

  * = verplicht veld

  Je gegevens:

  Verdere opmerkingen, vragen of ervaringen:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *