Mijlpaal: ruim 1 miljoen Wp geïnstalleerd

De grens van 1 miljoen Wp geïnstalleerd opwekvermogen is gepasseerd. De zonnepanelenactie van , gestart in 2014, levert zo een mooie bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Honderden Eindhovenaren hebben nu een lagere energierekening.

De zonnepanelenactie begon in 2014 als wijkactie. In diverse wijken werden zaaltjes gehuurd, flyers verspreid door een handjevol vrijwilligers – het bestuur flyerde ijverig mee – en er werden acties op wijkniveau gehouden met in elke wijk een wijkcoördinator, die de geïnteresseerde wijkbewoners ondersteunde bij het aankoopproces. Een effectieve en persoonlijke aanpak, die twee jaar lang heel wat menskracht vereiste.

Eindhoven-breed
In 2016 werd de actie opgeschaald naar Eindhoven-breed. De gemeente zorgde voor de verspreiding van flyers in wijken met veel koopwoningen, nadat onze IT-vrijwilliger zorgvuldig had onderzocht welke wijken (op postcodeniveau) het meest kansrijk waren. Er werden tien informatieavonden gehouden in korte tijd, gevolgd door heel veel quickscans en schouwen. Het resultaat: nog meer installaties dan in het jaar ervoor.

In 2017 werd de actie op dezelfde wijze herhaald en daarbij is inmiddels de grens van 1 miljoen Wp overschreden. De Wp (wattpiek) is een maat die het opwekvermogen van een zonnepaneel aangeeft. De prijs per Wp is in de loop der jaren aanzienlijk gedaald, terwijl het aantal Wp per m2 paneel is gestegen. Zonnepanelen worden dus steeds aantrekkelijker en ook met weinig dakruimte valt al een leuk rendement te maken.

Actie 2017
De schouwmeester kreeg assistentie, want het aantal schouwen werd te veel om het met één man af te kunnen. SlimWonen+ werd ingezet voor een deel van het werk achter de schermen. De actie draait echter nog altijd grotendeels op de inzet van vele vrijwilligers: de mensen die de voorbereiding, het regelwerk en de administratie doen, flyers en persberichten schrijven, een informatieavond leiden, de bezoekers ontvangen of als ‘ervaringsdeskundige’ een enthousiast verhaal over hun zonnepanelen houden. De actie van 2017 is nog niet afgerond, het aantal installaties en het totale geïnstalleerde vermogen zullen dus nog toenemen.

Bedankt!
bedankt alle vrijwilligers voor hun bijdrage aan dit mooie resultaat. Natuurlijk bedanken we ook alle kopers van zonnepanelen, die samen met ons het energieverbruik in Eindhoven een stukje groener hebben gemaakt. Op naar de twee miljoen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.