Nieuwe regeling btw zonnepanelen vanaf 2020

De KOR (kleineondernemersregeling) waar de btw-ontheffing voor zonnepanelenkopers op gebaseerd is, gaat op de schop. Btw-teruggave blijft wel mogelijk. Heb je nu al ontheffing, dan verandert er in principe niets.

“Leuker kunnen we het niet maken” zegt de Belastingdienst in zijn veel aangehaalde slogan. Maar makkelijker kennelijk ook niet. De kleineondernemersregeling (KOR) wordt veranderd in iets dat OVOB heet. De kern van het verhaal: kleine ondernemers met een lage omzet kunnen helemaal worden vrijgesteld van btw. Of dat wel of niet voordelig is verschilt per ondernemer; die moet zelf de keuze maken.
Als ‘zonnepaneelhouder’ – zoals de Belastingdienst het noemt – ben je ondernemer voor de btw. Heb je al btw-ontheffing omdat je je zonnepanelen voor 1-1-2020 hebt gekocht? Dan val je vanaf 2020 automatisch onder de nieuwe regeling en wordt je bestaande ontheffing vanzelf omgezet in een vrijstelling.

Btw terugvragen vanaf 2020

Als zonnepanelenkoper wil je ook na 1-1-2020 die 17% kostenbesparing (dat is het aandeel van de btw in je totale investering) natuurlijk niet laten liggen. Het meest logisch lijkt het dus om ondernemer-met-btw te zijn in het jaar van aanschaf en vrijstelling btw te vragen vanaf het volgende jaar. Voor bijna iedereen zal dit probleemloos kunnen. Eigenlijk net zoals je onder de oude KOR ontheffing kon krijgen met een ‘stroomfabriekje’ op je dak. Naar verwachting komt er een nieuwe versie van het nu gebruikte formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ voor installaties die na 1-1-2020 zijn aangeschaft.

Addertje

Nu zit er een addertje onder het gras: de Belastingdienst heeft geen zin in ondernemers die per jaar de KOR in en uit huppelen. De keuze die je maakt – wel of geen vrijstelling btw – ligt daarom voor drie jaar vast.
Koop je zonnepanelen en vraag je na de teruggave van je btw vrijstelling, dan kun je vervolgens drie jaar lang geen btw meer terugvragen. Stel nu dat je in die periode een ander huis koopt en je wilt zonnepanelen plaatsen op je nieuwe dak, terwijl je je vorige huis met zonnepanelen en al hebt verkocht. Je staat er niet zo een-twee-drie bij stil dat dit gevolgen heeft: wil je nu weer btw terugvragen, dan vindt er een zogenaamde herziening plaats waarbij maximaal 5 jaar wordt teruggekeken of je misschien alsnog btw moet afdragen!
Lang verhaal kort: daar is een drempelbedrag aan verbonden waardoor er per saldo waarschijnlijk geen gevolgen zijn. Maar de juiste handelwijze is wel weer even een dingetje … en of er situaties voorkomen – meer addertjes – die onvoorzien een nadeel opleveren zal nog moeten blijken.
NB  040energie geeft slechts algemene informatie en is dan ook niet aansprakelijk voor gevolgen van door zonnepaneleneigenaren gemaakte keuzes. Bij twijfel: bel de Belastingtelefoon Ondernemers, 0800-0543, of vraag advies aan je belastingconsulent.

Tips

  • Heb je zonnepanelen voor 1-1-2020 gekocht, maar nog geen btw teruggevraagd? Doe dit voor 1-7-2020 met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Let op: dit moet een formulier ‘oude stijl’ zijn waarin je ontheffing btw vraagt op grond van de KOR.
  • Heb je een heel grote zonnepaneleninstallatie waarin je pakweg meer dan 11.000 euro exclusief btw hebt geïnvesteerd? Check dan bij je belastingadviseur hoe de nieuwe regeling voor jou uitpakt.
  • Ben je zzp’er? Dan heb je m.b.t. de keuze wel of geen OVOB op de eerste plaats met je bedrijfsomzet te maken en is dit artikel voor jou niet van toepassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *