Ontwikkelingen salderingsregeling

Minister Jetten heeft aangekondigd de salderingsregeling pas vanaf 2025 te gaan afbouwen in plaats van 2023. Ook is er discussie over wat een “redelijk tarief” is voor het terugleveren van energie.

In de nieuwe salderingsregeling gaat vanaf 2025 wel meteen het oorspronkelijke salderingspercentage van 67% gelden.  Zie de grafiek hieronder. Het effect voor veel mensen met zonepanelen is niet groot maar het is wel positief. Merk op dat door de gestegen energieprijzen het op dit moment erg aantrekkelijk is om zonnepanelen te hebben, bijna los van de salderingsregeling.

Het percentage in de grafiek is het deel van de elektra die je teruglevert waarvoor je het volle leveringstarief krijgt. Huishoudens zonder warmtepomp of elektrische auto leveren ongeveer 70% van de elektriciteit die je panelen opwekken eerst terug, om het later weer af te nemen. 30% van je opgewekte energie gebruik je meteen in huis. Daar krijg je effectief altijd het leveringstarief voor.

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Dus in 2025 krijgt zo’n huishouden voor 30% + 65% x 70% = 75,5% van de opgewekte energie het leveringstarief. Voor het resterende deel (24,5%) krijg je de teruglevertarief.

Door de hoge netto leveringsprijzen (de prijs van elektriciteit zonder belasting) wordt het teruglevertarief van elektriciteit steeds belangrijker. De tarieven van energieleveranciers liggen op dit moment enorm uit elkaar: van 3 cent tot meer dan 50 cent. De wet zegt dat er een “redelijk teruglevertarief” behoort te zijn. Er zijn vragen in de 2e kamer gesteld over wat een “redelijk teruglevertarief” precies is. De Autoriteit Consument en Markt: ACM) is om advies gevraagd. Hier wat speculatie over wat het zou kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.