Onzichtbare schade zonnepanelen niet altijd vergoed

Het komt niet vaak voor, maar toch: een kolossale hagelbui kan je zonnepanelen onzichtbaar beschadigen. Verzekeraars gaan hier verschillend mee om.

Zonnepanelen zijn in het algemeen bestand tegen hagelstenen tot pakweg 25 mm groot. Bij grotere hagelstenen bestaat de kans dat er microcracks (haarscheurtjes) ontstaan. Hierdoor neemt de stroomproductie af; bovendien kunnen er hotspots ontstaan die een oorzaak van brand kunnen zijn. Deze microcracks zijn onzichtbaar en kunnen alleen met een vermogensmeting  en een elektroluminescentietest worden aangetoond.

 

Tennisballen
In juni 2016 was er in onze provincie noodweer met plaatselijk ‘hagelstenen als tennisballen’ die voor vele miljoenen schade aanrichtten. Honderden zonnepaneleninstallaties raakten zichtbaar beschadigd, maar daarnaast is er dus de mogelijkheid van onzichtbare schade.

Opstalverzekering
Normaal gesproken valt zichtbare schade aan zonnepanelen door een oorzaak van buitenaf onder de opstalverzekering. Sommige verzekeraars hebben nu deze ‘onzichtbare schade’ door microcracks uitgesloten van dekking. Wil je zeker weten wat jouw verzekeraar precies wel en niet vergoedt, neem dan contact op met de klantenservice of check je verzekeringsvoorwaarden.
Zware hagelbuien zijn erg zeldzaam, dus je hoeft niet acuut van verzekeraar te veranderen, maar het is wellicht handig om mee te nemen als je toch al je verzekering eens onder de loep wilt nemen. Zo moet je bij sommige verzekeraars je zonnepanelen aanmelden om in de verzekering te worden opgenomen. Wat betreft zichtbare schades wordt door veel, maar niet alle maatschappijen de nieuwwaarde vergoed zolang de dagwaarde boven de 40% nieuwwaarde ligt.

Vergoeding onzichtbare schade
Solar Magazine vroeg in september 2019 een aantal verzekeraars of ze wel of niet onzichtbare schades vergoeden, inclusief de onderzoekskosten voor het vaststellen van de oorzaak: een uitkering krijg je bij Nationale Nederlanden, Aegon, ASR, Unvié, ABN Amro, Unigarant en OHRA. Een gedeeltelijke vergoeding bij Reaal en nowGo. Geen uitkering krijg je bij FBTO, Centraal Beheer, Interpolis, Avero Achmea en Noordhollandsche 1816. (Update 22-10-2019: FBTO vergoedde dit aanvankelijk wel, maar is nu gestopt met het vergoeden van onzichtbare schade.)

Deze opsomming is niet compleet en voorwaarden kunnen veranderen. ‘Check het zelf’ is dus het enige goede advies dat we je kunnen geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *