“Opbrengst van panelen klopt niet met slimme meter”

Regelmatig komt de volgende vraag binnen bij : “De opbrengst van mijn zonnepanelen is volgens de slimme meter veel lager dan de opbrengst volgens de omvormer.  Hoe kan dat?”

Het belangrijkste om te weten is: de slimme meter is géén opbrengstmeter. Hij meet alleen het ‘stroomverkeer’ in de meterkast, de afname (teller hoogtarief en teller laagtarief) en de teruglevering (idem, dus vier tellers in totaal).
De opbrengst van je zonnepanelen wordt door de omvormer geregistreerd en die kun je uitlezen via internet of op de omvormer zelf. De opgewekte stroom wordt eerst in huis gebruikt. De slimme meter registreert dan dat je minder afneemt op de “afnamemeter”.

Als je met je zonnepanelen meer opwekt dan je op dat moment in huis verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het net. De slimme meter registreert dit apart op de “teruglevermeter”. Je afnamemeter staat dan stil. Je ziet een en ander uitgelegd in de drie plaatjes.

Aan het eind van het jaar laat het energiebedrijf weten wat je in totaal afgenomen hebt en wat je in totaal teruggeleverd hebt. Maar ze weten niet hoeveel van de zonnepanelenenergie je zelf hebt gebruikt in huis!

Hoe kun je nu uitrekenen wat je totaal in huis hebt verbruikt?
Dat is: afnamemeter – teruglevermeter + omvormeropbrengst.

Hoe kun je uitrekenen hoeveel van de stroom van je panelen je direct in huis hebt gebruikt?
Dat is: omvormeropbrengst – teruglevermeter.

Natuurlijk moet je de omvormeropbrengst over dezelfde periode bepalen als de slimmemeteruitlezingen. Veel leveranciers sturen standaard om de twee maanden je meterstanden door. Er zijn uitleesapplicaties waarbij je zelf je verbruik uit kan lezen en dus ook makkelijk over een (kalender)jaar kan bepalen. Dan wordt het wat makkelijker. Energieleveranciers bieden vaak zelf een uitleesservice aan voor hun klanten. Daarnaast zijn dit twee veel gebruikte apps om gratis de slimme meter uit te lezen:

Hier is nog een site met veel meer apps, niet zo erg overzichtelijk vergeleken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *