zonnepanelen Eindhoven 040energie

Opvolger salderingsregeling uitgesteld

We leken we af te stevenen op een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2023. Na het demissionair worden van het kabinet is de nieuwe regeling “controversieel” verklaard, en wordt niet behandeld in de tweede kamer.

De nieuwe regeling bouwde het percentage van de stroom dat je mag salderen (terug leveren en later weer afnemen) langzaam af naar nul in 2030. Je krijgt voor stroom die je niet mag salderen een minimale vergoeding (7 cent of minder per kWh – hier is politieke discussie over).

Ongeveer 70% van de stroom die je panelen leveren wordt eerst aan het net geleverd en later weer afgenomen. Ca. 30% wordt direct in huis gebruikt.  Met die laatste bespaar je nog steeds de volle tarief. Per saldo besparen zonnepanelen in 2030 nog maar 50% van wat ze vandaag besparen op je energierekening. Lees hier meer over hoe de slimme meter dit registreert.

Er waren nogal wat partijen die problemen hadden bij de hoogte daarvan. Ook huurders hebben er problemen mee. Huurders betalen maandelijks een bedrag voor hun panelen; maar het is maar de vraag of die vergoeding niet hoger wordt dan de maandelijkse korting op de energierekening na 2030.

Ook komt er door de kabinetsformatie een flinke vertraging waardoor het administratief moeilijk wordt om de nieuwe regeling in te voeren in 2023. Ook zijn er partijen die er opnieuw over willen praten in bredere zin. Kortom: wordt vervolgd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.