Overstappen met zonnepanelen: pas op!

Overstappen van de ene energieleverancier naar de andere met zonnepanelen op je dak? Dat kan je zomaar een schadepost van 100 euro opleveren! Hoe komt dat?

Bij je gewone jaarafrekening geldt de salderingsregeling. Dat houdt in dat je de teruggeleverde energie mag wegstrepen tegen geleverde energie. En daardoor krijg je in feite voor je teruggeleverde energie dezelfde prijs betaald: zo’n 21 cent per kWh.
Als je zonnepaneleninstallatie goed berekend is, hoef je maar een paar honderd kWh af te rekenen. Heb je net iets te veel zonnepanelen – waardoor je meer teruglevert dan afneemt van het energiebedrijf – dan krijg je voor dat overschot maar ca. 7 cent per kWh.

In de plus

Wat nu als je overstapt van de ene leverancier naar de andere? Dan wordt op het moment van overstap de eindafrekening opgemaakt met de meterstand of meterstanden van dat moment. En dat kan net op een ongunstig moment zijn!
Als je panelen sinds de laatste jaarafrekening veel hebben opgewekt (in het voorjaar of de zomer) sta je ‘in de plus’ met een overschot aan teruggeleverde energie. Voor dat overschot krijg je maar 7 cent per kWh, ofwel 14 cent per kWh minder. Als je 700 kWh ‘in de plus’ staat scheelt dat € 100!
Zou je klant gebleven zijn, dan had je dat tijdelijke overschot vanzelf opgemaakt in de winter en was dit gesaldeerd voor 21 cent per kWh.

‘In de plus’? Niet overstappen

Pas dus goed op als je wilt overstappen na het zonseizoen (in het najaar en/of vroege winter) en je laatste jaarafrekening voor het zonseizoen was (in de late winter tot vroege zomer). Je zult eerst moeten kijken of je niet ‘in de plus’ staat met je teruglevering. Bij een draaischijfmeter zie je dat doordat je tellerstand lager is dan op je laatste jaarafrekening. Bij een slimme meter met vier tellers vraagt het wat meer rekenwerk.
Geen zin in gereken? Het is altijd veilig om over te stappen rond de datum van de laatste jaarafrekening.

Verkopers en overstapsites waarschuwen hier niet expliciet voor!

Overschot slimme meter berekenen 
Bij een slimme meter is dat een kwestie van optellen en aftrekken:
– Noteer alle vier de tellerstanden: levering laagtarief, levering hoogtarief, terugleveren laagtarief, terugleveren hoogtarief.
– Trek voor iedere tellerstand de overeenkomstige stand op je laatste jaarafrekening eraf. Je hebt nu vier getallen (groter dan nul, nemen we aan – alle tellers zijn opgelopen) die aangeven wat het verschil is van de betreffende teller sinds de jaarafrekening.
– Tel de terugleververschillen op en tel ook de leververschillen op. Je weet nu hoeveel je sinds de jaarrekening hebt teruggeleverd en hoeveel er aan jou is geleverd.
– Is je teruglevering het grootste getal? Dan sta je momenteel ‘in de plus’ en heb je dus een terugleveroverschot waar je maar 7 cent per kWh voor krijgt. Conclusie: dit is geen goed moment om over te stappen.

Draaischijfmeter
Een draaischijfmeter draait letterlijk terug tijdens teruglevering en dus zie je bij een overschot aan teruggeleverde energie dat de tellerstand lager is dan bij je vorige jaarafrekening. Ook een vorm van ‘in de plus’ staan! Je leverancier beschouwt het verschil tussen deze standen als teruglevering voor 7 cent per kWh. Zelf het overschot opmaken in de winter zou je effectief geen 7 maar 21 cent opleveren per kWh. Conclusie: bij een lagere stand dan op de laatste jaarafrekening is het geen goed moment om over te stappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.