Slimme meter: je mag ’m weigeren

Enexis is wijk voor wijk bezig mensen massaal op de slimme meter over te laten gaan. Heb je zonnepanelen, dan zijn er goede redenen om die meter te weigeren.

Hele buurten krijgen dit jaar een brief met folder toegezonden met de boodschap ‘u krijgt binnenkort een slimme meter voor gas en stroom’. Ergens achteraan wordt terloops gemeld dat je deze meter ook kunt weigeren.

Heb je zonnepanelen en een oude meter met een wieltje? Dan kan weigeren een goed idee zijn vanwege de plannen voor de aanstaande terugleververgoeding, de opvolger van de huidige saldering.
Nadelig
1) Door een slimme meter kan minister Wiebes straks zijn nieuwe plan uitvoeren om minder fiscaal voordeel te gunnen aan zonnepanelenbezitters. Voor een installatie van 12 panelen gaat het waarschijnlijk over ruwweg € 150 per jaar minder voordeel (zo’n € 12,50 per jaar per paneel). De details zijn nog niet bekend, maar dit gaat er vrij zeker aankomen per 2021.
 
2) Met een oude draaischijfmeter blijf je effectief in de bestaande salderingsregeling. Met een slimme meter kan dit niet.
 
3) Het is niet ondenkbaar dat de regering besluit om bezitters van zonnepanelen een heffing op te leggen als ze geen slimme meter hebben. Het is ook niet ondenkbaar dat het straks geld kost om een oude meter te laten vervangen door een slimme. Maar Enexis blijkt bij weigering je later graag alsnog een slimme meter te willen geven. Kortom: dat de slimme meter nu gratis is, zou geen reden moeten zijn om nu akkoord te gaan.
 
Met een slimme meter kun je makkelijk en gratis in detail je gas- en elektriciteitsverbruik volgen. Dat kan soms inzichten geven die tot besparingen leiden. Het effect is echter vrij beperkt: de meter zorgt niet voor de besparing, dat moet je zelf doen. Of dat opweegt tegen de genoemde nadelen? Dat blijft een individuele afweging.
 
Weigeren is simpel
Alles overwegend: met de kennis van nu lijkt het (vanaf 2021) nadelig om een slimme meter te hebben als je zonnepanelen hebt. Wil je de slimme meter weigeren? Heel simpel: bel de klantenservice van Enexis, tel. 088-8577000, en zeg dat je ervan afziet. Dit gaat snel en zonder problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *