Eerste vergadering Zon-VvE werkgroep

Op 11 december werd de eerste vergadering van de werkgroep Zon-VvE gehouden. Er waren 6 deelnemers en er staat nog een aantal geïnteresseerden op de distributielijst. Het was een erg leuke constructieve uitwisseling.

Vv040energieE logo

De werkgroep gaat zich de komende tijd richten op 3 zaken:

 1. Rekenmodel voor zonnepanelen op de gezamenlijke meter
 2. Excursie naar een bestaande zonnepaneleninstallatie van een VvE in Eindhoven
 3. Financieringsopties voor VvE zonnepanelen: dit is een belangrijk onderwerp.

Op verzoek is een uitgebreid verslag van de vergadering te krijgen; stuur een verzoek naar: marnix_email.

Heb je interesse om mee te doen of om op de hoogte te worden gehouden: meld je via het algemene contact formulier  en vermeld dat je geïnteresseerd bent in de VvE-werkgroep en wat je VvE is.

 

2 thoughts on “Eerste vergadering Zon-VvE werkgroep

 1. mike heer

  Hallo,

  Wij zijn bij onze vve in alphen aan den rijn ook bezig met onderzoek voor panelen. Wij zijn benieuwd hoe jullie om willen gaan met de BTW. Is er een manier voor een VVE om ook binnen de BTW regeling te kunnen vallen?

 2. 040 Energie Bericht auteur

  Hallo Mike,

  Een VvE is geen BTW plichtige organisatie en het is dus niet mogelijk om gemeenschappelijk aangeschafte zonnepanelen rechtstreeks van BTW-aftrek te voorzien. Ik weet niet of het onderzocht is of ALLE deelnemers individueel BTW-ondernemer zouden kunnen worden en hun evenredige BTW-deel zouden kunnen aftrekken maar het lijkt me heel lastig om het met de belastingdienst rond te krijgen en het wordt navenant de hoeveelheid geld per deelnemer erg veel werk. Noot: bovenstaande heeft betrekking op een installatie die saldeert op de
  gemeenschappelijke meter.

  Er zijn ook andere modellen waarbij de individuele deelnemers kunnen salderen op hun eigen meter: daar is BTW-ondernemerschap makkelijker op van toepassing. Dat zijn de “iedere bewoner zijn eigen installatie” en het “Herman de zonnestroomverdeler”-model zoals hier omschreven.

  Groet, Marnix Vlot, 040energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *