Werkgroep zonVvE – stand van zaken

Tot dusver heeft de werkgroep zonVvE van [sc:040energie] 2 keer vergaderd, er is een excursie geweest naar de Picushof en we hebben eerste oefeningen gedaan voor zonnepanelen op Kleine Berg 57.

We werken toe naar een aanpak om zonnepanelen te installeren om het gebruik op de meter voor de gemeenschappelijke voorzieningen te dekken met zonnepanelen door gewoon “salderen” – zoals ook in gewone huishoudens wordt toegepast voor zonnepanelen. Het ook laten meedoen van individuele bewoners (zie dit verslag) is wel mogelijk, maar salderen voor gemeenschappelijk gebruik is al lastig genoeg.

picus1

De aanpak zoals we hem nu hebben:

  1. Laat op een vergadering van de VvE besluiten dat jij en eventueel een aantal medestanders het “eens uit gaan zoeken”.
  2. Doe een verkenning: daarvoor is een spreadsheet die snel uitrekent hoe slim zonnepanelen zijn op jullie dak. Je hoeft slechts te weten hoeveel je gebruikt, wat je aansluiting is (staat beide op de energierekening) en hoe veel vrij (plat) dak je hebt. Als het er goed uitziet kan [sc:040energie] een eerste opzet maken voor de installatie en je een prijsindicatie geven. Daarmee kun je dan verder in je VvE. Je kunt in het algemeen stellen dat tot ca. 30.000 kWh/jaar er een goed rendement valt te behalen met deze aanpak.
  3. Bekijk de financiële situatie van de VvE. Het pakt het gunstigst uit als de VvE de installatie zelf kan financieren: dan steek je eventuele rente in eigen zak. Maar dat kan niet als je het geld ervoor niet hebt of binnenkort (mogelijk) nodig hebt voor onderhoud. Het is eventueel ook te financieren door de bewoners maar die zullen dat lastig vinden als ze op kortere termijn mogelijk gaan verhuizen. Dus dat is wel een flinke horde.
    [sc:040energie] heeft ook naar een leasemodel gekeken: dat kan eventueel wel, maar er blijft niet zoveel over van het financiële rendement. Eventuele tegenvallers (bijv. veranderingen in de salderingsregeling) komen dan hard aan. Ook hebben we gekeken naar een lening: er zijn wettelijke complicaties, maar er zijn ook mogelijkheden.
  4. De VvE zal een besluit moeten gaan nemen, rekening houdend met de financiële situatie en eventuele specifieke belangen. Dat moet goed voorbereid worden en iedereen moet de kans krijgen om zijn zegje te doen. Dus op tijd inlichten en zorgen dat je je aan het VvE-reglement houdt ten aanzien van belangrijke beslissingen (op tijd aankondigen en omgaan met het quorum voor een beslissing).

We kijken nu vooral hoe we door concrete cases over de financiële horde kunnen komen.

Mocht je mee willen doen, laat het dan weten aan: [sc:marnix_email ].

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.