Stel een energie vraag!!
040energie
routes voor energiebesparing
route 7 | vergaand verduurzamen

Vergaand verduurzamen

kiezen voor een flinke aanpak

Fam Bouwens | Eindhoven - Stratum

'Forse aanpak'

'We hebben een lang traject van oriëntatie doorlopen. Het laatste jaar erg intensief. De hoge prijzen voor gas en elektriciteit legden extra druk op de ketel. We stonden voor grote beslissingen. 'Blijven we in ons huis wonen dan moeten we flink investeren in ingrijpende maatregelen. Of gaan we op zoek naar een ander huis? We kozen voor het eerste. Lees hier wat we nu doen.


Lees het interview

Vergaand verduurzamen


‘Ik ga mijn woning flink verbeteren en wil dat op duurzame wijze doen'. Sommige huishoudens hebben de tijd en de middelen om hiervoor kiezen en doen dat ook. Zij doen dat vanuit eigen persoonlijke motieven. Vaak is dat het willen verbeteren, aanpassen of uitbreiden van de woning. Lagere energielasten en minder afhankelijk van prijsstijgingen is ook een drijfveer. Voor een kleine groep is de zorg voor het klimaat een dominante drijfveer.Wat mensen willen bereiken is vaak een combinatie van meer comfort, meer ruimte, van het aardgas af. Of gebruiken andere termen: nul op de meter, circulair, natuurinclusief, ecologisch wonen.

Wat is jouw ideale doel?

Vergaand verduurzamen betekent toewerken naar een specifiek einddoel. Voor het ene huishouden kan dat ‘van het aardgas af’ zijn, het andere noemt ‘energieneutraal’ of ‘nul op de meter’. En weer andere huishoudens leggen het accent op duurzaam materiaalgebruik en ecologische waarden. Stel jezelf de vraag wat jouw ideale einddoel is.

Altijd doen

Altijd doen: kijken naar de subsidieregeling voor isolatie, zonneboiler en warmtepomp en naar de energiebespaarlening.

Hoe ga je te werk, wie schakel je in

Vergaand verduurzamen vraagt ingrijpende maatregelen en gaat vaak gepaard aan een verbouwing om de woning te verbeteren, te moderniseren of zelfs uit te breiden. In veel gevallen gaat het om een verbouwing waarbij je de regie geeft aan één ontwerpende en uitvoerende partij. Een aannemer of interieurbouwer. Partijen die je inschakelt denken niet per se automatisch me je mee als het gaat om verduurzamen. Geef in de offerte en opdracht duidelijk mee wat je eisen en wensen zijn voor verduurzaming.


Verwarmen zonder aardgas

Op de route vergaand verduurzamen komt zeker de optie ‘verwarmen zonder aardgas’ aan de orde. Het is goed om te beseffen dat bij een ingrijpende verbouwing zeker mogelijkheden zijn bij een zeer goede isolatie van gevel, dak en vloer en de toepassing van HR++ of zelfs triple HR+++ glas. Een keuze voor loerverwarming of verwarming met lage temperatuurradiatoren is aantrekkelijk als je toewerkt naar verwarming met een warmtepomp.

Zorg voor goede ventilatie

Als je vergaand gaat verduurzamen geef dan aandacht aan de ventilatie. Aanpassingen kunnen noodzakelijk zijn omdat naden en kieren met de aanpak zullen verdwijnen. Er zijn veel systemen op de markt waarmee je een tot goede en energiezuinige oplossing kunt komen.

Goede voorbereiding

Om goed beslagen ten ijs te komen is het slim om je zelf goed voor te bereiden en te oriënteren. Kijk bij de route ‘rustig oriënteren’ hoe je dat kunt doen en hoe je daarbij hulp kunt krijgen van 040energie.


Hoe andere huishoudens ............

Graag plaatsen we hier verhalen van huishoudens die deze route doorlopen of doorlopen hebben. Wil je jouw verhaal delen: Laat het ons weten en neem contact op.Jouw verhaal delen? Laat het ons weten

Tips voor vergaand verduurzamen

Hulp en advies 040energie

 • energiecoach
 • warmtebeeld
 • stappenplanadvies
 • scan warmtepomp


Informatiebijeenkomsten 040energie

 • isolatie
 • warmtepomp
 • zonnepanelen

040energie kennisbank

 • subsidieregeling ISDE
 • duurzaamheidslening
 • saldering
 • informatie maatregelen en oplossingen


Verbetercheck Milieu Centraal

 • maak online jouw eigen verbeterplan
 • met openbare gegevens van jouw eigen woning, je vult zelf aan
 • globaal inzicht in kosten en besparingDeel dit artikel