Zonnepanelen nu helemaal vrij van BTW
auteur Jaap Pelt | 14-01-2023
Steeds meer consumenten overwegen om hun eigen installatie van zonnepanelen uit te breiden. Dit is een goede manier om te besparen op energiekosten en om bij te dragen aan het behalen van duurzame energie-doelstellingen. Nu de BTW er sinds 1 januari af is vervallen ook de restricties rondom BTW teruggaaf. Maar voordat je begint met het uitbreiden van je zonnepanelen installatie, is het belangrijk om eerst een aantal dingen te overwegen.
Waarom NU (niet)?
Elke situatie is anders en iedereen heeft zijn eigen beweegredenen. Er zijn bovendien verschillende manieren om een installatie uit te breiden en niet enkel installateur biedt alle opties aan. Dat maakt het onmogelijk om een universeel advies te geven. Een goede tip is om voor jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt en gewapend met de informatie hieronder zelf een keus te maken waar je achter staat.
Waarom je NU extra zonnepanelen moet leggen:
Waarom je nu GEEN extra zonnepanelen moet leggen:
De algemene consensus is nog steeds dat zonnepanelen een terugverdientijd hebben van ongeveer 7 jaar en hoe eerder ze liggen, hoe meer ze verdienen. Uitbreidingen kunnen duurder of goedkoper zijn dan een nieuwe installatie, afhankelijk van hoe er uitgebreid wordt.
Er is voldoende keus uit omvormers die al geschikt zijn voor een thuisaccu en de installateur kan hier rekening mee houden tijdens de installatie voor weinig tot geen extra kosten.
Optie 1: Overdimensioneren
[ Bron: www.zonnefabriek.nl ]
Sluit meer zonnepanelen aan op de bestaande omvormen. Omvormers zijn gedimensioneerd op een maximum vermogen. Als er meer energie geleverd wordt door de panelen dan de omvormer aan kan wordt het doorgestuurde vermogen begrensd op het maximum. De omvormer gaat dus niet stuk.
Omdat zonnepanelen in Nederland heel weinig richting hun maximum vermogen leveren wordt overdimensioneren vaak aangeraden als kostenefficiënte oplossing. Ook als de panelen verschillende oriëntaties hebben kan overdimensioneren erg gunstig zijn. Overdimensioneren tot 150% van het maximum vermogen van de omvormer is mogelijk zonder te veel verlies.
Voordelen
Nadelen
Optie 2: Tweede omvormer
Een tweede installatie biedt de meeste flexibiliteit om uit te breiden. Dit is een goede optie als je flink wat panelen bij wilt leggen op bijvoorbeeld een tweede locatie zoals een garage. Ook voor nieuwbouwwoningen met een beperkt aantal zonnepanelen om aan de energienorm te voldoen is dit een relatief eenvoudige oplossing.
Voordelen
Nadelen
Een tweede omvormer kan vaak als onderdeel van een collectiviteitsactie uitgevoerd worden door een grote installateur van zonnepanelen.
Optie 3: Omvormer vervangen
Als overdimensioneren onvoldoende ruimte geeft kan de omvormer vervangen worden door een groter exemplaar. Hierdoor kan er gebruik gemaakt worden van bestaand kabelwerk, al kan het nodig zijn om extra fases of strings er bij te trekken.
Mocht je omvormer richting het einde van zijn verwachte levensduur gaan, of is het juist een relatief nieuwe die nog voor een goed bedrag op marktplaats verkocht kan worden kan dit financieel aantrekkelijk zijn.
Voordelen
Nadelen
Optie 5: Panelen met een stekker
In de vroege dagen van zonnepanelen was het gebruikelijk om de omvormer met een stekker in het stopcontact te steken. Dit wordt tegenwoordig niet vaak meer gedaan, voornamelijk vanwege het toenemende vermogen en bijbehorende veiligheidseisen. Het is echter nog steeds mogelijk (en veilig) om een klein aantal panelen via een stekker aan te sluiten (eventueel via een PV verdeler). Deze panelen worden vaak in kant-en-klaar pakketten met frame en micro omvormer geleverd voor installatie op bijvoorbeeld een schuur.
Voordelen
Nadelen
Uw bericht is verstuurd.