Stel een energie vraag!!
Terug naar overzicht
040energie

Dynamische elektriciteits-stromen

Er zijn veel dingen gaande rond het stroomnet, tarieven, saldering, batterijen en slim stroomverbruik. Hierbij een kleine opsomming van wat zaken die op dit moment spelen, en zaken die in de toekomst komen, met name rondom dynamische tarieven.

Dynamische tarieven

Met dynamische tarieven (prijs per uur) krijg je de prijs van de dagmarkt van elektriciteit in Nederland. Elk uur heeft een andere prijs, die afhangt van vraag en aanbod in dat uur. Mensen met dynamische tarieven zijn gemiddeld flink goedkoper dan een variabel of vaste contract in de huidige energiemarkt.

Als je zonnepanelen hebt scheelt het veel minder. Je krijgt voor je zonnepanelenstroom terug wat de prijs is in het uur dat je stroom teruglevert aan het net. Omdat er steeds meer zonnepanelen komen in Nederland is dat op zonnige dagen niet zo veel: de uurprijs wordt soms zelfs negatief. Het is ingewikkeld om uit te rekenen hoe dynamische tarieven uitpakken voor mensen die een flink deel van hun energieverbruik met zonnepanelen opwekken.

Mocht je dynamische tarieven overwegen: hier staan een aantal energiemaatschappijen, maar er komen er snel meer bij. De ANWB lijkt de grootste aanbieder te zijn op dit moment.

Dynamisch en groene energie?

De ANWB levert “grijze stroom”. Andere maatschappijen “vergroenen” hun grijze stroom. Vanuit groene energie optiek lijkt het milieubewuster om gebruik te maken van echt groene energiemaatschappijen: die doen veel meer om energie te verduurzamen. 

Salderingsregeling

De salderingsregeling speelt ook een rol. Als de salderingsregeling stapsgewijs wordt uit gefaseerd zoals de regering wil dan wordt terug leveren aan het net steeds meer ontmoedigd. Wellicht wordt een thuisaccu dan interessant voor mensen met zonnepanelen. Op zonnige dagen kan je de stroom die je overdag te veel hebt in opslaan om die ’s avonds te gebruiken.

Met dynamische tarieven kun je op minder zonnige dagen de batterijen opladen als de stroom goedkoop is en energie uit de batterij later gebruiken als die op het net veel duurder is. Dan bespaar je. Het is wel handig als dat automatisch gaat. Tibber is daar een voorbeeld van.

Of dit financieel interessant is hangt af van hoe veel en hoe vaak je de thuisaccu oplaadt en weer ontlaadt en het prijsverschil van de energie tijdens de oplaad en ontlaad periodes. Dat is een lastige rekenpartij.

Als de salderingsrekening wordt afgeschaft wordt het minder interessant om terug te leveren aan het net: dat geldt ook voor het terugleveren aan het net vanuit je thuisaccu.

Is dynamisch energieverbruik ook groen?

Je kan in het algemeen stellen dat je energieverbruik duurzamer is door meer energie te gebruiken als het goedkoop is (dat is vaak wind of zonne-energie) en minder als het duur is (dat is vaak gas). Dus je bent groen bezig als je je verbruikspatroon aanpast, en dynamische tarieven stimuleren dit financieel. Maar het is lastig om precies aan te geven hoe groot het effect is.

Toekomst?

Na 2030 zal het energienet van Nederland een steeds dynamischer karakter krijgen omdat het overgrote deel van de energie door duurzame energiebronnen zal worden opgewekt die een variërend karakter hebben. Ook zullen er flinke beperkingen zijn op de kabels en omvormerstations van het net.

Er is nog geen visie hoe huishoudens mee kunnen participeren. Bedenk hierbij ook dat er veel huishoudens zijn die niet de middelen of gelegenheid hebben om dit te doen. Dynamische tarieven lijken een stap in de goede richting te zijn.

Werkgroep Smarthome

De werkgroep smarthome gaat kijken hoe we mensen concreter kunnen adviseren over de mogelijkheden van dynamische tarieven. Heb je concrete ervaring of serieuze kennis t.a.v. dynamische tarieven: er is nog plaats voor één of twee nieuwe werkgroepleden. Meld je bij marnix.vlot (aapje) 040energie.nl.

Deel dit artikel