Stel jouw vraag
Terug naar overzicht
energierekening

Dynamische energietarieven

Tarief afhankelijk van dag en tijd

De gemiddelde stroomprijs is inmiddels gestegen naar 59 cent. Voor veel huishoudens betekent dat een flinke stijging in de maandelijkse lasten en een reden om eens goed naar het energiecontract te kijken.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat stroom niet altijd even duur is maar per uur van prijs wisselt. De uurprijzen worden een dag van tevoren vastgelegd in de spotmarkt op basis van het voorspelde vraag en aanbod. Door slim in te spelen op deze wisselende tarieven kan veel geld bespaard worden.

Bron: dynamische-energieprijzen.nl

De rol van de energie leverancier

Nederland kent van oudsher de enkele en dubbele meter. Bij een enkele meter betaalt de consument altijd dezelfde prijs voor de termijn zoals vastgesteld in het energiecontract. De energieleverancier betaalt de werkelijke stroomprijs. De werkelijke stroomprijs kan soms hoger zijn dan de prijs in het energiecontract, maar meestal is de stroomprijs lager. Het verschil steekt de energieleverancier in eigen zak. Bij een dubbele meter gaat het ruwweg ook zo.

Bij grote veranderingen in de energiemarkt gaat het soms mis en gaan er (kleinere) energieleveranciers failliet omdat ze veel stroom voor een hogere prijs moeten kopen en voor een afgesproken lage prijs moeten doorleveren.

Salderen

Het is belangrijk om te realiseren dat bij een dynamisch tarief, het terugleveren van stroom ook tegen het uurtarief gaat. Doorgaans is de stroomprijs op zonnige uren laag. Ook in het weekend is de stroomprijs vaak lager. Dit jaar is het al meerdere keren voorgekomen dat de stroomprijs negatief is. Dit betekent dat je moet betalen om stroom aan het net te leveren. Dit is iets wat mensen af kan schrikken, maar toch zijn er genoeg voordelen te behalen.

Wanneer is een dynamisch tarief voordelig?

De salderingsregeling is voor mensen die op jaarbasis evenveel stroom gebruiken als produceren dusdanig lucratief dat een regulier contract de beste optie is.

Als je flink meer stroom verbruikt dan je produceert of helemaal geen zonnepanelen hebt valt er al snel wat winst te behalen door bewust om te gaan met energie en de risico opslag in eigen zak te steken. De wintermaanden zijn gemiddeld duurder, maar de rest van het jaar zou je goedkoper uit moeten zijn in vergelijking met een vast tarief. Per saldo loop je wel wat meer risico (soms zit het flink tegen).

De echte winst valt te behalen als je goede controle hebt over een flink deel van je energieverbruik. Een elektrische auto kost relatief veel stroom en door deze in het weekend tegen een laag tarief op te laden kunnen honderden euros bespaard worden.


Slotwoord

“Maatschappelijke veranderingen op het gebied van energiebesparing beginnen bij de consument, en zolang de consument geen handvatten krijgt om verschil te maken, kan zij ook niks doen. Met behulp van dynamische tarieven en een slimme meter kunnen consumenten bewuster omgaan met hun verbruik en zo het energie-systeem “ontlasten”. En dat levert iets op in hun portemonnee en voor de natuur”, aldus Auke Ferwerda van EnergyZero.

Bron: dynamische-energieprijzen.nl

Deel dit artikel