Ontmoeting op duurzame huizenroute
01-12-2022
Duurzame huizen route bij Jaap thuis
Veel mensen willen hun huis verduurzamen, maar hoe pak je dat slim aan? Krijg je van installateurs een eerlijk verhaal? Zij hebben immers een commercieel belang. Sommige mensen horen daarom liever van collega huiseigenaren wat werkt en wat niet. Welkom op de duurzame huizenroute!
Eerlijk is eerlijk: voor een objectief verhaal, vrij van verkoopmotieven, moet je niet bij een installateur zijn, hoe oprecht hij ook is. Waarschijnlijk krijg je een objectiever verhaal van iemand die zijn huis heeft verduurzaamd en die je vertelt hoe hij te werk is gegaan, welke hobbels hij tegenkwam en hoe hij die nam. Kortom: iemand die zijn ervaringen deelt. Dat is het idee achter de duurzamehuizenroute, die op zaterdag 29 oktober werd gehouden.
Nieuwbouw upgraden
Een van de Eindhovenaren die zijn voordeur opende voor geïnteresseerden was Jaap. Met zijn vrouw en twee jonge kinderen woont hij in een nieuw huis, opgeleverd in 2019, in Berckelbosch (Tongelre). De isolatie- en bouwnormen uit 2019 zijn best goed, maar dat ging Jaap niet ver genoeg. Een handvol mensen is gekomen om te kijken hoe hij te werk is gegaan.
Bij de bouw heeft hij voor een bodemwarmtepomp en WTW (warmte-terugwin)installatie gekozen in plaats van de standaard CV-ketel en afzuiging. Ook zitten er wat stopcontacten en netwerkaansluitingen op eigenaardige plaatsen. Verder is het een standaard nieuwbouwhuis. “We hebben zorgvuldige afwegingen gemaakt in wat we bij de bouw willen laten doen en wat achteraf nog kan”, vertelt Jaap. “Tijdens de bouw zaten we vast aan de projectaannemer dus betaalden we de hoofdprijs voor elke wijziging. Sommige dingen zijn echter te duur of te lastig om achteraf te doen.”
Te dunne leiding
Als we achter de gordijnen kijken, zien we een stopcontact op een rare plek tegen het plafond. “Dit is voor de elektrische gordijnen. In de zomer houden we warmte buiten en in de winter de kou, ook als we niet thuis zijn.” De bijkeuken heeft een netwerkaansluiting. “Niet de meest voor de hand liggende plek zou je denken, maar zo kan de warmtepomp op afstand worden bediend.”
Er zijn altijd dingen waar je pas achteraf achter komt. Ook dat is nuttig voor de bezoekers om te horen. “De leiding van de meterkast naar de voorgevel is niet groot genoeg voor de dikke kabels van een laadpaal. Omdat er standaarddikte kabels gebruikt zijn, is het laadvermogen beperkt. Geen ramp, maar een extra dikke leiding zou fijn geweest zijn.”
Achteraf verduurzamen
“Toen we hier kwamen wonen, wisten we niet precies wat het energieverbruik zou zijn. We hebben daarom even gewacht met de aanschaf van een elektrische auto en eerst in het huis geïnvesteerd. Toen de elektrische auto kwam hebben we extra zonnepanelen gelegd om onze gehele energiebehoefte te dekken. Hiervoor moesten we een tweede omvormer plaatsen. Dit is niet ideaal, maar het was een bewuste keus.”
Volgende stappen
Met de verhitte energiemarkt is er veel interesse in verduurzamen. Vanuit de bezoekers zijn er dan ook veel vragen over wat er gedaan kan worden. Een aanwezige energie coach van 040energie helpt deze vragen te beantwoorden. Isoleren is altijd een goed idee, maar om echt een goed advies te geven is het beter om met een energiecoach bij het desbetreffende huis te gaan kijken.
Natuurlijk zijn er ook vragen naar de volgende stappen. Jaap vertelt dat hij volgend jaar gaat experimenteren met een thuisbatterij. Dit is voor alsnog iets voor de energiepioniers waar Jaap onder valt. Hij laat zien hoe deze op de omvormers op zolder aangesloten kan worden. “Een installateur hangt de omvormer het liefst in het midden van de muur, maar met een klein beetje vooruitplannen kun je jezelf een boel werk besparen.”
De duurzame huizenroute is bedoeld om mensen te inspireren de volgende stap te zetten. Daarnaast is het een leuke gelegenheid om ervaringen te delen. Wie zien we volgend jaar terug bij Jaap om te kijken hoe het ervoor staat?
Kijk voor meer informatie op duurzamehuizenroute.nl/
Uw bericht is verstuurd.