Stel een energie vraag!!
Terug naar overzicht
persoonlijke verhalen

Infrarood panelen voor verwarming

Wat werkt wel en wat werkt niet

Van de redactie | 13 april 2023

In de nieuwsbrief van februari hebben wij gevraagd om ervaringen met infrarood panelen met ons te delen. Wij hebben een tiental reactie ontvangen, daarvoor dank. Meer dan 75% was tevreden over de panelen


Deze werden veelal gebruik als verwarming op 1 plek waar men vaak zit. Het kan voorkomen dat de thermostaat hoger moet wat veel energie kost. Het is wel handig als het paneel niet altijd volop aan staat want dan gebruikt het nog heel wat stroom. Dat kan door middel van een temperatuursensor op een plek die aangestraald wordt aangestraald wordt of met een bewegingssensor.

Diegene die minder positief waren gebruikte de IR panelen voornamelijk voor het verwarmen van een grotere ruimte in plaats van een voorwerp of persoon. Hier zijn de IR panelen niet zo goed in. Als je een wat grotere ruimte weinig gebruikt maar af en toe wel snel warm wil hebben werkt een elektrisch kacheltje beter en het is erg goedkoop in aanschaf,

Een uitspraak over welke panelen goed of slecht zijn kunnen we niet doen, daarvoor zijn er veel te weinig reacties binnengekomen.

040energie denkt wel dat IR panelen een goede aanvulling kunnen zijn om in specifieke gevallen duurzamer te kunnen verwarmen, wordt vervolgd.

Hieronder 4 anonieme reacties die we ontvingen als voorbeeld,

Reactie 1

'Ik gebruik een klein infrarood paneel onder mijn buro. Het is 115 watt, net mooi om mijn benen warm te houden'.


foto links: dekbed-discounter.nl

Reactie 2

'Wij hebben nu een aantal jaren infraroodpanelen in onze tuinkamer. Er hangen 3 panelen á 400 w aan het plafond. We gebruiken daar een thermostaat. De hele winter verblijft er iemand. De verwarming staat op 15 graden en zo gauw er iemand verblijft gaat hij naar rond 20 graden'.

'Het is een hele aangename verwarming. Het verschil met alternatieve elektrische verwarming is aanzienlijk lager wattage (een klein straalkacheltje zit al gauw rond de 2000 watt) en de verwarming maakt geen geluid. De panelen tegen het plafond zijn ook niet storend'.

Reactie 3

'Wij gebruiken een enkel paneel voor het verwarmen van de werkkamer, als een van ons tweeën thuis werkt. Deze verwarmt in korte tijd de ruimte afdoende, zonder dat de verwarming hoeft te worden aangezet. Het paneel geeft warmte in de directe omgeving en de thermostaat slaat af als de temperatuur is bereikt'.

Reactie 4

Mijn ervaring in badkamer: zelfs met 900W paneel aan plafond duurt het enorm lang voordat de lucht opgewarmd is via de muren en vloer die eerst op moeten warmen. Pakweg 2 uur van 15 naar 22 graden. Een elektrische hete lucht kacheltje doet het sneller en ik denk toch met minder energie.

Deel dit artikel