Stel jouw vraag
Terug naar overzicht
040energie
nieuws en berichten

Slim energieverbruik

Waar zit de winst?

Van de redactie | 17-03-2023

040energie krijgt steeds meer vragen over thuis-accu’s, dynamische prijzen en slim verbruik van energie binnen. Met slim verbruik wordt dan bedoeld het op de juiste tijd verbruik (of terugleveren) van elektriciteit om zo goed mogelijk mee te helpen het energienetwerk in evenwicht te houden en niet voor overbelasting te zorgen. Over het algemeen kun je zeggen dat slim energieverbruik voor thuis-toepassingen nog in de enthousiaste pioniersfase zit in Nederland.

Winst op dit moment?

Het is mogelijk om nu wat winst te maken met dynamische tarieven en thuisaccu’s. Omdat de energiemarkt is rustiger dan hij zes maanden geleden was neemt de winst af. Wat wel blijft, ook zonder slim energieverbruik, is de simpele winst door het ontbreken van marges die energiebedrijven hanteren om de mark-fluctuatie risico’s af te dekken voor vaste of variabele contracten. Op termijn (afschaffing salderingsregeling) wordt het waarschijnlijk interessant om overtollige zonnestroom op te slaan in een thuisaccu en later zelf te verbruiken.

En op termijn?

Ook zijn er andere mogelijkheden voor huishoudens om op termijn energie op een slim moment te verbruiken of zelfs terug te leveren waarbij er rekening wordt gehouden met de beschikbaarheid van energie en de belasting van het netwerk. Het volgende lijstje van apparaten kan daarbij een rol spelen. Het geeft een ruwe indicatie van het dagelijks verbruik en de tijdsvrijheid van het verbruik van de grootste flexibele energieverbruikers in huis. Er is aangegeven wat de “equivalente opslag capaciteit” van de tijdverplaatsing van het energieverbruik is:


Slim apparaat



12

Laadpaal: terugleveren / per saldo opladen

15 / 6

16 / 8

D
Thuisaccu (5 kWh) 4 24 4
Laadpaal – alleen laden C D D
Verwarming met warmtepomp C D D
Warmwaterboiler via warmtepomp C D D
Afwasmachine C D D
Wasmachine C D D

Het mag duidelijk zijn dat er een enorm potentieel ligt bij de laadpaal (met elektrische auto) die ook terug kan leveren. Het flexibel laden (zonder terugleveren) van een elektrische auto en een thuisaccu zijn “aan elkaar gewaagd”. Je moet je daarbij wel realiseren dat een thuisaccu geld kost dat je anders niet had uitgegeven. Een laadpaal die terug kan leveren is nog nauwelijks te krijgen. We verwachten dat deze ook flink duurder zal blijven dan een gewone laadpaal (zo’n €500 – €1500).

Wat is nodig voor een slim net?

Bron afbeelding: Loek Weijts Illustratie

Het gemiddelde energieverbruik van een woning zonder warmtepomp en elektrische auto is zo’n 10 kWh per dag. De warmtepomp neemt gemiddeld 10 kWh per dag voor zijn rekening, de elektrische auto 6 kWh. Dus reken voor het totaal van een volledig elektrisch huishouden eens op 26 kWh/dag. Dan kan je dus met een laadpaal met terugleveren heel wat flexibiliteit creëren. Het is duidelijk dat we dus ook aan een flinke opslagcapaciteit per huishouden moeten denken. Met alleen het slim aanzetten van je witgoed kun je het net niet stabiliseren. Maar goed, alle beetjes helpen.

Wat staat ons in de weg?

Bovenstaande geeft het (ruwe) potentieel aan. Wat daar uiteindelijk werkelijk van wordt gerealiseerd hangt nogal af van regelgevingen en ontwikkelingen van de energiemarkt voor huishoudens en de bereidheid van netwerkbedrijven om slim gebruik het elektriciteitsnetwerk door huishoudens te adopteren.

Deel dit artikel