Stel een energie vraag!!
Terug naar overzicht
zonnepanelen

Thuisbatterij – is het anno 2024 een goed idee

Op 12 juni was er een presentatie van de werkgroep Smarthome. Peer van Heeswijk presenteerde daar het verhaal. Hierbij een simpele samenvatting.

Thuisbatterijen kunnen voor een aantal dingen gebruikt worden:

1. Om onafhankelijker te worden van het net

2. Om meer eigen zonne-energie te gebruiken

3. Om het overbelaste elektriciteitsnetwerk te ontlasten

4. Om de verduurzaming verder te helpen

5. Om minder voor elektriciteit te hoeven betalen.

De eerste 4 zaken lukken in redelijke mate. Maar veel mensen willen toch wel weten of het ook echt iets oplevert, zeker nu de saldering voor zonnepanelen ophoudt, eventueel in combinatie met dynamische tarieven of zelfs netbalancering. Helaas blijkt dat op dit moment nog niet het geval. Dit is goed uitgerekend door ingenieursbureau CEDelft voor een redelijk aantal verschillende soorten huishoudens. Dat komt omdat de kosten van de batterij erg langzaam terugverdiend worden (typisch 15 jaar of meer). De technische levensduur van een batterij is ca. 16 jaar. Dus dat is lastig.

De enige oplossing waarmee op korte termijn iets te verdienen is de “onbalansmarkt”. Zonneplan (er zijn er meer) levert een oplossing. Op korte termijn verdien je daar redelijk wat aan, maar er zijn een flink aantal nadelen: je moet je batterij (ineens) en energie bij Zonneplan kopen, je bent helemaal afhankelijk van hun software en tarieven, je zonne-energie levert minder op en het is veel minder aantrekkelijk als de salderingsregeling ophoudt (omdat je ook aan het net levert). Ook CEDelft is niet positief over de terugverdientijd.

Kortom: op korte termijn is de thuisbatterij dus financieel niet aantrekkelijk.

Dat wil niet zeggen dat er niet wat ruimte is om eens wat te pionieren. De sommetjes zijn weliswaar gemiddeld niet positief maar het kan een leuk experiment zijn. Pas wel op: de software voor de aansturing is erg belangrijk maar complex.

Daarom hierbij de presentatie van Peer met aan het eind heel veel links. Hierbij ook een link naar het CEDelft rapport – maar dat is slecht te lezen voor niet ingewijden. Sessy is wellicht een aardig startpunt voor mensen die een avontuur willen.

Presentatie Thuisbatterij Smarthome-werkgroep (Peer)

Deel dit artikel