Stel een energie vraag!!
Terug naar overzicht
040energie

Voor 2026 al een hybride ketel?

Team warmtepomp | 15 juni 2022

Bespaarhuisvraag: is het slim om vóór 2026 een nieuwe HR-ketel te kopen zodat ik niet verplicht aan de hybride warmtepomp hoef?

Antwoord: De verplichte hybride warmtepomp vanaf 2026 is wat ongenuanceerd in het nieuws gekomen. Het is goed dat de overheid duidelijkere plannen voor de energietransitie maakt en regels stelt. Door de gestegen energieprijzen is een hybride warmtepomp al interessant vanaf 1000 m3 per jaar gas verbruik. De overheid verstrekt goedkope en straks zelfs renteloze leningen om de hogere investering te kunnen doen.

040energie raadt aan om je alvast te oriënteren op stappen die ertoe leiden dat je in de loop van jaren soepel en zonder te hoge kosten van het gas af kunt.

Hybride ketel – bron Milieu Centraal

In de berichten die naar buiten zijn gekomen over de verplichte hybride warmtepomp is de indruk gewekt dat er na 2026 geen HR-ketels meer worden verkocht, maar dat is natuurlijk niet waar. Een hybride warmtepomp gaat altijd samen met een HR-ketel. Voor het warme water, en voor de dagen waarop het zo koud is dat de warmtepomp het alleen niet aan kan.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor huizen waarin geen plaats is voor een extra apparaat dat bijna even groot is als een HR-ketel, of waar het niet mogelijk is om een noodzakelijk buitendeel te plaatsen. Dat geldt bijvoorbeeld voor appartementen. Daarmee zou 30 % procent van de woningvoorraad buiten de verplichting vallen.

Buitenunit hybride ketel – bron Milieu Centraal

Als je net een nieuwe cv-ketel hebt (jonger dan 8 jaar) kun je een warmtepomp bijplaatsen om hem hybride te maken. Als je ketel al vrij oud is (ouder dan 10 jaar) zou je die kunnen vervangen door een nieuwe hybride ketel. Extra isoleren helpt: isoleren bespaart van zichzelf op de verwarmingsrekening, en ook kan de warmtepomp een groter deel van het resterende werk van de cv-ketel overnemen. Ook vloerverwarming of grote radiatoren kunnen helpen om de warmtepomp meer van het verwarmingswerk te laten doen.

Quickscan warmtepomp

Een structurelere stap is om een quickscan warmtepomp aanvragen. Dat is een advies in stappen om in de loop van de jaren over te gaan op een hybride warmtepomp, met daarbij de mogelijkheid om ook van het gas af te gaan zonder dat eerdere investeringen vervangen. Kijk bij hulp en advies.

Financieren?

De aanschaf van een hybride warmtepomp en isoleren kost natuurlijk best veel geld. De overheid verstrekt goedkope leningen om de hogere investering te kunnen doen. Nu is er de energiebespaarlening met 2.6% rente. Dit is al heel toegankelijk. Goed nieuws is dat er in de loop van dit jaar zelfs renteloze leningen komen om duurzaamheidsmaatregelen mee te betalen. Over voorwaarden wordt nog gepraat. Zit daar, zoals bij de bestaande energiebesparingslening, een inkomenscheck op, dan krijgen mensen die het geld het hardste nodig hebben, die lening niet. Maar ontbreekt die check, dan krijgen mensen die nu in de energiearmoede terecht zijn gekomen, de mogelijkheid om in de toekomst hun huis op een betaalbare manier warm te houden. Dus nog even wachten op de details. Kijk bij de kennisbank: energiebespaarlening

Deel dit artikel