De kans is groot dat de salderingsregeling nog tot eind 2027 blijft bestaan, wellicht nog één of twee jaar langer. Maar je betaalt bij de energieleverancier wel meer voor je contract.
De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. De eerste kamer wees op 13 februari het wetsvoorstel van minister Jetten af. We kunnen dus nog even verder. Het zal, gezien de huidige politieke situatie, wel even duren voordat er een nieuw voorstel ligt. En dan moet dat worden goedgekeurd en ingevoerd (kost alleen al een jaar). De kans is groot dat de salderingsregeling nog tot eind 2027 blijft bestaan, wellicht nog één of twee jaar langer. Het is inmiddels ook duidelijk dat de politiek voorzichtig is vanwege het grote aantal stemmers met zonnepanelen.
Door het uitblijven van de afschaffing van de salderingsregeling rekenen bijna alle energieleveranciers extra kosten aan zonnepanelenbezitters. Hiermee compenseren ze hun extra kosten voor huishoudens met zonnepanelen. De kosten zijn zo’n 120-150 euro per jaar. Het hangt vaak wel af van de hoeveelheid zonnepanelen. Hier is een indicatief overzicht hoe de verschillende energieleveranciers met zonnepanelen om gaan. Dynamische contracten (aangegeven met ** in de tabel) kosten ook geld voor zonnepanelenleveranciers. Daar vindt de verrekening van terug geleverde energie plaats voor het uurtarief – en dat is tegenwoordig vaak flink lager dan het uurtarief op het moment je de energie weer afneemt. Hier is nog een ander overzicht (datum 11 maart ’24) met echte prijzen erbij. Er is ook een wat minder toegankelijk tussenrapport van de ACM, maar die houdt de leveranciers anoniem. Dit heeft nog een vervolg – we zullen er te zijner tijd over berichten.
Uw bericht is verstuurd.