Gé de Jong, lid en vrijwilliger 040energie | 17 augustus 2020
Dankzij extra overheidssubsidie wordt een elektrische auto aanschaffen aantrekkelijker. Mede gedreven door deze nieuwe subsidie (€ 4000) vanuit de overheid voor de aanschaf van een elektrische auto (EV) heb ik besloten een Renault ZOE aan te schaffen. Ik moet nog zeker tot oktober wachten alvorens ik er in kan rijden. Alle tijd om dus mij te laten informeren omtrent mijn stroomvoorziening in relatie tot het opladen van de auto. Want hoe zit het met laden en de stroomvoorziening thuis?
Thuis laden
Ik heb ervoor gekozen dat ik de auto in circa 6 uurtjes (11kW per uur) geheel vol kan krijgen. Oftewel ’s avonds thuiskomen van een verre rit, de volgende ochtend weer een volle batterij. De minimale voorwaarde is dat je dan over een stroomaansluiting beschikt van 3x 25A. We koken en bakken elektrisch. Ons huishouden gebruikt verder nogal wat stroom. Wat als we binnen afzienbare tijd voor een warmtepomp moeten gaan? Is het dan niet beter om een 3x 35A stroomaansluiting te hebben?
3x 25A of 3x 35A?
Telefonisch overleg met Enexis Eindhoven levert me op dat 3x 25A zeker voldoende zal zijn (zolang er geen warmtepomp is). Wellicht een keer bij toeval – alle apparaten tegelijk in huis aan – een extra stroomstoring, maar dat vindt Enexis geen probleem.
Daarnaast bleek aan de ugraden van mijn stroomvoorziening naar 3x 35A een fors prijskaartje ‘vast recht’ te zijn verbonden. Circa € 50 per maand meer aan kosten.
Slimme meter en elektrisch rijden
Overleg met de installateur van de laadpaal leidde tot de oplossing. In de laadpaal komt ‘slimme software Dynamic Balancing’ die tijdens het opladen verbinding houdt met de slimme meter, en bij maximale belasting van het netwerk automatisch de oplaadcapaciteit naar de auto wat aanpast. Ik verdien deze optie in 4 maanden terug. En hoef me nergens zorgen te maken m.b.t. mijn huidige aansluiting van 3x 25A.
De reactie van Enexis. “Oh, het is niet echt een klacht, het gaat om bijstelling van het beleid. Daar zijn we mee bezig. En zo onlogisch is het toch niet. Door alle verduurzaming moet het elektriciteitsnet in Nederland worden aangepast”.
Hoe mooi kan je oud en nieuw beleid ff bij elkaar brengen. Diepe zucht!
Ik heb de voorzitter van 040 gevraagd dit thema mee te nemen naar
‘overkoepelende organen’ waarin 040energie is vertegenwoordigd zoals
HIER OPGEWEKT.
040energie streeft naar een discussie met netbeheerders, overheid, andere belanghebbenden en oplossingsaanbieders om tot redelijke tarieven en goede technische oplossingen te komen. Wellicht voel je je aangesproken door de tarievenproblematiek en de ontwikkeling naar een steeds zwaarder belaste elektrische aansluiting? Wil je hier in het kader van belangenvertegenwoordiging of het vinden van praktische oplossingen wat aan doen? Neem dan contact op met marnix.vlot@040energie.nl
Uw bericht is verstuurd.