Het Nationaal Warmtefonds biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen van eigenaar-bewoners, Verenigingen van Eigenaars en scholen. Het Warmtefonds is opgericht in 2013 (toen als Nationaal Energiebespaarfonds) en opereert in opdracht van de Rijksoverheid.
De lening kun je gebruiken voor allerlei energiebesparende maatregelen én voor de aanschaf van zonnepanelen. Je betaalt een gunstige rente en je lost maandelijks af.
Woningeigenaren met een gezamenlijk inkomen tot maximaal 60.000 euro kunnen een Energiebespaarlening afsluiten met 0 procent rente. Je lost maandelijks wel een bedrag af, maar betaalt geen rente. Het Warmtefonds beoordeelt of je in aanmerking komt voor een 0%-lening.
Een aanvraag wordt getoetst op kredietwaardigheid. Alle informatie vind je op de website van het Nationaal Warmtefonds.
Een lening sluiten
Zorg voor een offerte voor éen of meer maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld via de acties van 040energie. Het duurt op dit moment vrij lang om een offerte te krijgen: reken op 3 maanden. Let op: omdat de geldigheid van de offerte op dit moment maar één maand is moet je wel snel acteren als je de offerte krijgt.
Vraag tegelijkertijd (of rond de tijd dat je offerte komt) een lening aan bij het warmtefonds. Hiervoor moet je financiële gegevens aanleveren, zoals inkomen, bron van inkomsten, hypotheeklast en leningen. Dit is nodig om te controleren of je in aanmerking komt.
Je kan het deel van de lening dat je niet nodig hebt later zonder kosten teruggeven en hoeft er in de tussentijd geen rente over te betalen.
Toekenning van de lening duurt volgens de website (op dit moment) maximaal 10 dagen. Als de lening wordt toegekend krijg je in een bouwdepot: geld waarmee je energiemaatregelen kan betalen. Let op: je krijgt het bedrag niet zelf in handen. Het is 9 maanden beschikbaar om goedgekeurde energiemaatregelen mee te betalen. Controleer alle details goed.
Accepteer de offerte pas als de lening toegekend is. Als de offerte verlopen is vraag dan een nieuwe aan.
Laat de maatregelen uitvoeren (dit kan op dit moment 3-5 maanden duren na offerte-goedkeuring). Na oplevering ontvang je de factuur.
Dien de factuur meteen in bij het bouwdepot van het warmtefonds. Zij zorgen voor de betaling, direct aan de installateur. Je hoeft zelf niets voor te schieten.
Als je teveel geld hebt aangevraagd voor het depot wordt daar aan de eind van de looptijd (9 maanden) automatisch de lening mee afgelost. Je betaalt alleen rente over het bedrag wat je daadwerkelijk aan rekeningen hebt ingediend.
Aandachtspunten
Wat qua planning een beetje lastig is is dat het aanschaffen van zonnepanelen (zowel het offerte-traject als de daadwerkelijk installatie) op dit moment lang duurt. Onderstaande punten zijn daarom extra van belang:
Let op: de regelingen en omstandigheden zijn aan verandering onderhevig.
Uw bericht is verstuurd.