Salderen verankerd in wetgeving
Honderdduizenden mensen maken succesvol gebruik van de salderingsregeling. Deze regeling is verankerd in de wetgeving en geldt voor alle particulieren en voor alle energie-maatschappijen. Jouw energiemaatschappij zorgt voor de verrekening, je hoeft er zelf niets voor te doen. Toch bestaan er onduidelijkheden. Hier een en ander duidelijk op een rij.
Salderen betekent dat de energie die je teruglevert op het net verrekend moet worden met de energie die je afneemt, bekeken over een jaar. Voor alles wat je per saldo meer teruglevert dan je afneemt, krijg je een teruglevertarief van ongeveer 7 cent/kWh (hangt af van de energiemaatschappij)
Oppassen
Oppassen als je hoog en laag tarief hebt en klant bent bij onder meer Delta, Electrabel, Energiedirect.nl en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Deze maatschappijen verrekenen de energie niet tussen het hoge en het lage tarief, waardoor salderen minder effectief is. Oplossing: wissel van maatschappij of neem enkeltarief, want dubbeltarief bespaart toch bijna niks. Pas wel op als je van leverancier wilt wisselen. Doe dat niet net na de zomer, als je waarschijnlijk meer hebt teruggeleverd dan hebt verbruikt. Het overschot kun je immers niet salderen.
Salderen in de toekomst
De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen duurt in ieder geval tot en met 31 december 2024. Daarna wordt de regeling waarschijnlijk stapsgewijs afgebouwd, tot je vanaf 2031 alleen nog een vergoeding voor teruggeleverde stroom krijgt van je energieleverancier. Tegelijk komt er een einde aan de terugdraaiende meter: ieder huis moet een meter krijgen die zowel levering als teruglevering afzonderlijk kan registreren. DIt hoeft echter niet een slimme meter te zijn.
Is het dan nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen te nemen? Zeker wel. De terugverdientijd blijft aantrekkelijk ten opzichte van de levensduur van een zonnepaneleninstallatie. En dat niet alleen: je wekt je eigen stroom op, schoner kan het niet!
Vanaf ruwweg 2027 worden thuis-accu’s misschien financieel interessant. Die kun je aan een bestaande installatie toevoegen.
Slimme meter of toch draaischijf?
De draaischijfmeter saldeert “van zichzelf”, omdat hij terug draait als je energie terug levert. Vanwege de afbouw van de salderingsregeling zullen de netwerkbedrijven aandringen om oude draaischijfmeters om te wisselen voor slimme meters. Het is waarschijnlijk niet verstandig dit te weigeren omdat je anders later met kosten geconfronteerd kunt worden. Je mag ervan uit gaan dat het netwerk bedrijf jou benadert.
Uw bericht is verstuurd.