Stel een energie vraag!!
Terug naar overzicht
040energie
energiebesparen

Energie besparen door slim verwarmen

Welke winst valt nog te behalen?

Van de redactie | 18 mei 2023

Het was flink schrikken met de gasprijzen de afgelopen winter. En heel laag wordt de prijs voorlopig niet meer. Wat hebben Nederlanders gedaan om de rekening niet verder op te laten lopen, en wat kan je nog meer doen?

Onderzoek

Milieu Centraal heeft een onderzoek laten doen door Motivaction naar stookgedrag. Daaruit blijkt dat maar liefst 80 procent van de Nederlanders met een cv-ketel ook mét het prijsplafond wil blijven besparen op hun energieverbruik. Veel mensen nemen daar ook al maatregelen voor: in 7 van de 10 huishoudens staat de thermostaat lager dan een jaar geleden, gemiddeld twee graden. Dat scheelt zo’n 14 % op de energierekening. Hoe ver je je huistemperatuur wilt verlagen is erg persoonlijk. Dikkere kleren en warme sloffen kunnen helpen, maar ook kleine elektrische kacheltjes of IR-panelen precies op de plek waar je lang zit zijn mogelijk. Dat maakt een lagere huistemperatuur dragelijk.

Waar zit nog winst?

Waar vaak meer mee gewonnen kan worden:

· Verwarm alleen de ruimte(s) waar je bent. Houd de deuren van de ruimtes die je warm wilt houden dicht.

· Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden. Dit scheelt ruwweg 10 % op je gasrekening!

· Laat de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is.

Hierbij de link naar het onderzoek: waarschuwing het is een lange gedetailleerde presentatie.

Structureler bezuinigen?

Wellicht wordt het ook tijd om aan structurele maatregelen te denken. 040energie biedt drie adviezen:

1. Energieadvies – voor mensen die meer willen leren over hoe ze hun energieverbruik kunnen terugbrengen. Twee opgeleide vrijwilligers brengen een bezoek aan huis.

2. Stappenplanadvies – een professionele adviseur loopt in een uur een fors aantal zaken in je huis langs en geeft drie grotere maatregelen die je zou kunnen nemen om je energieverbruik terug te brengen

3. Scan Warmtepomp – voor mensen die “de stap willen wagen”. Hybride warmtepompen kunnen in heel veel huizen. “Full electric” kan ook (helemaal van het gas af) maar je huis moet er wel geschikt voor zijn. Houd rekening met vrij hoge prijzen en lange wachttijden voor de installatie van een warmtepomp (wacht zeker niet tot de oude ketel stuk is).

Deel dit artikel