Stel een energie vraag!!
energiebesparen
routes voor energiebesparing
persoonlijke verhalen

Verwarmen met infrarood

Huib van den Heuvel heeft een groot oud pand in het centrum van Eindhoven. Hij wilde zo snel mogelijk van het gas af en heeft dat gedaan met Infrarood panelen. Wat zijn de in’s en out’s en hoe bevalt dat?

Huib van den Heuvel, 23-02-2021

Infrarood (IR) panelen zijn panelen die elektriciteit gebruiken om warmtestraling te maken. Door deze straling worden alle voorwerpen opgewarmd. Mensen ervaren (milde) IR stralen als prettig. IR panelen zijn echter minder efficiënt als pure ruimteverwarming. Toch kan je vaak met minder warmte toe omdat het stralingseffect meer comfort geeft.

Bij Huib begon het met een verhaal van collega Gerard. Gerard verwarmde zijn huis met IR-panelen. Omdat Huib graag z.s.m. van het gas af wilde en veel isoleren en een warmtepomp in zijn huis lastig is, koos hij om meteen over te gaan op IR panelen. Om in het hogere elektriciteitsverbruik te voorzien kocht hij een groot aandeel in een zonnepark Doornakkers.

De firma Enirgy zorgde voor het ontwerp en de aanleg van de panelen van ThemIQ. De panelen gebruiken veel stroom- dus er moesten ook flink wat stroomleidingen worden aangelegd. De panelen van 1000 Watt en 600 Watt hangel aan het plafond. Elke ruimte heeft zijn eigen regeling. Huib gebruikt het systeem echt ook om de hele ruimte op temperatuur te brengen. Dus niet “puur op straling”. Verder is er geen gebruik gemaakt van aanwezigheidsdetectie: de panelen zijn daar te traag voor. Er is zelfs speciale IR-reflecterende verf gebruikt. De totale aanschaf inclusief alle elektrawerk, nieuwe meterkast, fornuis en doorstroomboiler was ongeveer 20.000 euro.

Het comfort in huis is goed: de thermostaat staat op 19. Bij een temperatuur van -10 graden laatst werd het echter niet helemaal warm meer. Het verbruik is fors: 10.000 kWh/jaar. Dit vervangt ongeveer 2.000 m3 gas. Maar 10.000 kWh is bijna twee keer zo efficiënt als je zou mogen verwachten bij “gewoon” elektrisch verwarmen. Ter vergelijking: bij veel warmtepompen ligt dat ongeveer op vier.

Er waren wel wat kinderziektes in het systeem: met name met de thermostaat. Maar het bevalt hem en zijn ega Evelien uiteindelijk uitstekend.

Noot 1: 040energie raadt IR panelen voor bijna alle huizen alleen aan als bijverwarming. Het kost toch veel stroom. Nu kan dat met zonnepanelen maar als het salderen stopt (tegen 2030) is dat niet meer mogelijk.

Noot 2: 040energie heeft geen verbintenis met de bovengenoemde firma’s en kan ze ook niet specifiek aanbevelen.

Deel dit artikel